Atompólóval vertük az USA-t

2012.08.06. 17:43
Szenzációs játékkal verte Kemény Dénes válogatottja az amerikaiakat az utolsó csoportmeccsen, 11-6-ra nyert, 3. lett, a nyolc között az esti spanyol-olasz győztesével játszik. Magára talált a csapat. A csapat a győzelmet Zwack Péter emlékének ajánlja.

Jól kezdett, hamar vezetést szerzett Hosnyánszky góljával a válogatott, ám támadásban megtorpant. Hátul Szécsi kapus hozta magát, háromszor védett nagyot, elöl viszont nem ment, még lövésig is alig jutottunk el. A jó védekezésünknek hála nem kaptunk gólt a negyedben, de csak azt az egyet lőttük.

Kemény Dénes, ahogy ezen az olimpián már többször, összekapta a csapatot a rövid pihenőn, és a 2. negyedben igazi álomjátékkal jött ki a címvédő: Steinmetz kvázi húzással, Madaras és Varga Tamás távoli bombával talált be, elmentünk 4-0-ra.

Majdnem 10 perc telt el, amíg az amerikaiak végre be tudtak találni, azt is ötösből. Szívós klasszikus húzással szerezte a hatodikat, az ellenfél az első akciógólját a 13. percben dobta, 6-2-re alakult az állás a nagyszünetben. Káprázatosan játszott az olimpiai bajnok társaság, Szécsi a meccs feléig 75 százalékkal védett.

Két kivédekezett támadással indítottuk a meccs második felét, majd Kásás kapott ötöst, és be is vágta, 7-2. Hosnyánszky nagyszerű szereléséből indult az újabb támadás, egyszerűen lenyomta a centert, és elvette tőle a labdát, teljesen szabályosan. Ezúttal viszont nem jutottunk gólig, az amerikaiak visszatámadtak, szépítettek. (7-3)

Hosnyánszky fél percen belül válaszolt, a vízről pattintotta be a 8-3-at, védekezés, támadás, Kiss Gergő, 9-3. Szívóst faultolták, Hosnyánszky bevágta az ötöst, 10-3. Ellenállhatatlan játék. Szécsi mutatója még mindig majdnem 70% volt az utolsó negyed előtt.

A zárást az amerikaiak kezdét jobban, de négy negyed alatt kapott négy gól nem mondható soknak, Jesse Smith találata nem is hozott sok változást a meccsbe: Biros hamar belőtte a 11. magyar gólt.

Kissé talán kiengedtünk a végére, Beaubien - 11-5 -, amerikai gól emberelőnyből, és meglett a hatodik találatuk is az utolsó percben, 11-6 a vége.

Nagyot mentek Kásásék, megvan a harmadik hely a csoportban, jön a negyeddöntő az esti spanyol-olasz meccs győztesével.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: „Hogy mi változott? Visszaszereztük a biztonságunkat. Védekezni eddig is tudtunk, de a torna elején kaotikusan játszottunk, most viszont az első perctől jól ment a védekezés, úgy, ahogy az szokott az elmúlt másfél évtizedben. A csapat a győzelmet Zwack Péter emlékének ajánlja".

B csoport, 5. forduló

Magyarország-Egyesült Államok 11-6 (1-0, 5-2, 4-1, 1-3)

Vízilabdacsarnok, 5000 néző, vezette: Daniel Flahive (ausztrál), Georgiosz Sztavridisz (görög)

Magyarország:
Szécsi Zoltán - Varga Tamás 1, Madaras Norbert 1, Kásás Tamás 1, Hosnyánszky Norbert 3, Biros Péter 2, Hárai Balázs, csere: Varga Dénes, Kiss Gergely 1, Szivós Márton 1, Varga Dániel, Steinmetz Ádám 1, Nagy Viktor (kapus).

Az amerikaiak góldobói:
Tony Azevedo, John Mann, Jeff Powers, Jesse Smith, Layne Beaubien, Peter Hudnut 1-1.