Kanada simán nyerte a hokitornát

2014.02.23. 15:29

Úgy kezdődött az olimpia férfi jégkorongdöntője, ahogy azt mindenki várta. A körítés tökéletes volt, a 2010-es és a 2006-os olimpiai bajnok találkozott egymással, ráadásul egyetlen kivételtől eltekintve kizárólag NHL-s hokisok szórakoztatták a Bolsoj Ice Dome közönséget. És tényleg szórakoztatták, hiszen elképesztő iramban kezdődött a meccs.

Helyzetek adódtak Carey Price és Henrik Lundqvist kapuja előtt is, az első bravúrt a kanadai kapus mutatta be, de az első gólt a svéd kapta. A Stanley Kupa-győztes Jonathan Toews pont akkor ért a kapu elé, amikor kellett, az ütője tolláról pattant a kapuba az olimpiai döntő első gólja.

A második harmad úgy kezdődött, hogy volt egy svéd emberelőny, majd egy kanadai is, de gól egyikből sem született. Aztán a játékrész felétől Kanada még nagyobb fokozatba kapcsolt, közelebb volt a címvédő a második gólhoz, mint Svédország az egyenlítéshez. Aztán Sidney Crosby elhalászott egy korongot, bevezette Lundqvist kapuja elé, elhúzta a kapus mellett és a maradék tíz centit kihasználta, belőtte a második kanadai gólt.

Az utolsó harmadba úgy fordultak a csapatok, hogy 23-20 volt a kapura lövések aránya Kanada javára, de a nagy helyzetek és a játék képe alapján is nagy volt az észak-amerikai fölény. Három perc sem telt el Kanada egy újabb zúgó kapuvasat lőtt. A taktikán nem változtatott a kanadai csapat. Kőkeményen védekezett és a támadásaik rendre gólveszélyt jelentettek. Szinte minden korongot megnyertek, és amennyire tudták, a saját harmadukban tartották a svédeket.

Az utolsó tíz percre az is egyértelművé vált, hogy nincs az a szerencsefaktor, amely meg tudná fordítani ezt az állást. A kanadaiak legtöbbje pedig már keddre gondolt, vagyis sérülés nélkül és egészségesen visszatérni a folytatódó NHL alapszakaszra. Chris Kunitz az 50. percben a harmadik kanadai gólt szerezte, ezzel tényleg végképp eldöntött mindent.

Nagyon könnyen nyert Kanada, története kilencedik olimpiai aranyérmét szerezte, amihez azért hozzá kell tenni, hogy a második világháború előtt és közvetlen utána éledező európai jégkorong asszisztálása mellett, az első hatot rendre egy klubcsapat szerezte meg. Kanada először nyert Észak-Amerikán kívül aranyat, hiszen az 52-es után 2002-ben Salt Lake Cityben, majd 2010-ben Vancouverben lett első.

Az elején még döcögősen induló kanadai hokiválogatott a végére abszolút felpörgött, a csoportmeccseken csak két gólt kapott, az egyenes kieséses szakaszban már csak a lettektől egyet. Sidney Crosby is gólt lőtt, teljesen megérdemelten lett olimpiai bajnok. Azért azt is jegyezzük fel, hogy az olimpián négy csapatsportban avattak bajnokot, női és férfi curlingben, valamint női és férfi jégkorongban. Mindegyiket Kanada nyerte.