Bezzeg és Kovács mutathatja meg idén Phil Taylornak

2016.05.01. 10:40

APDC Hungarian Fan Club jóvoltából nagyszerű rendezés mellett magas színvonalú meccseket hozott szombaton a World Cup of Darts magyarországi selejtezője.

Ebben azért semmi meglepő nem volt. Magyarországon világszínvonalú játékosok vannak, és a tét sem volt kicsi. A győztesek képviselhetik hazánkat június 2-6. között Frankfurtban, a páros-világbajnokságon, ahol olyan ellenfelek lehetnek, mint Gary Anderson, Phil Taylor, vagy Michael van Gerwen, vagyis a sportág krémje. Ez idén Bezzeg Nándornak és a fiatal tehetségnek, Kovács Patriknak sikerült.

A sorozatot 2010 óta rendezi meg a PDC, a sportág nemzetközi szervezete, akkor még 24, idén már 32 csapat részvételével. A verseny egy tipikus párosverseny, amelyben a mieink tavaly történelmet írtak. A Bezzeg Nándor, Takács Gábor kettős a sportág történetében először jutott túl az első fordulón, a svédeket verték ki, majd a Premier League-ből és a világbajnokságról is jól ismert, vb-címvédő Gary Anderson, valamint Peter Wright skót duó erősebb volt.

Fotó: 9nyil.blog.hu

Bezzeg idén is kipróbálhatja erejét a legjobbak ellen. Ahogy győzelme után fogalmazott: az egy örök élmény, ha egy magyar versenyző eljut egy ilyen versenyre és a dobogóra állhat a legnagyobbak ellen. Az pedig, hogy éppen Phil Taylor, vagy Gary Anderson az ellenfél, semmit nem jelent, hiszen a dartsban nem a név számít, hanem a pillanatnyi idegállapot, a koncentráció. A legjobb ellen is nyerni lehet, és ugyanígy ki is lehet kapni.

Nincs egyszerű helyzetben a magyar darts sport. Amíg Hollandiában például egy Raymond van Barneveld meccset sokkal többen követnek a tv előtt, mint például egy PSV-Ajax bajnoki meccset, vagy éppen a szigetországi őrületet csütörtökönként a Premier League közvetítések során a magyar nézők is megtapasztalják. Vagy ne menjünk messzire: Ausztriában, vagy Szlovéniában 3000 eurót kap éljátékos és minden idejét a felkészülésnek szentelheti, addig idehaza a túlélésért küzd mindenki. Ahogy Bezzeg fogalmazta meg találóan: nincsenek azonos feltételek a tábla előtt és mögött.

Pedig hazai tehetség akad bőven. Gondoljunk csak a Czipó Vivien-Neumajer Kitti párosra, a két törékeny székesfehérvári lány Európa-bajnok lett. Vagy a magyar bajnokságot eddig hibátlanul vezető Székely Pál kezdeményezése, aki a matektanulást segítő szoftvert fejlesztett, amelyet már 150 iskolában alkalmaznak, az amúgy az Európai Uniós átlaghoz képest alaposan lemaradt magyar diákok pallérozódására. Székely elmondta, a program által sok gyerek nem csak a matematikát, de a dartsot is megkedvelte, így alaposan felduzzadt az utánpótlásbázis.

Ezzel érvelt Ziegenhám Medárd, szövetségi edző, a PDC Hungarian Fan Club egyik vezetője is (akinek hangját csütörtökön hallhatja mindenki a PL-közvetítések során). Ahogy az amatőr versenyek átlagéletkorát követi, egyre csökkenő a tendencia, egyre több fiatal próbálja ki a sportágat. És akkor ott van Kovács Patrik, aki kétéves korában fogott először dartsnyilat a kezében, most pedig eljutott odáig, hogy Magyarországot képviselheti a páros-vb-n.

A szombati verseny amúgy két részből állt, két külön versenyből. A délelőtti és a délutáni győztese juthatott el Frankfutba, a vb-re. Délelőtt Bezzeg Nándor egészen elképesztő teljesítményt produkált, a negyeddöntőben Szabados Attilát, az elődöntőben Mészáros Zsoltot győzte le. A döntőben jött a Takács Gábor elleni csata, 6-3-as Bezzeg-győzelemmel, 110-es, 156-os és 161-es kiszállókkal, erre már a sportág legjobbjai is elismerően csettintenek.

A második versenyben a szlovák csapatbajnokságban első Rucska József, Kovács Patrik, valamint Takács Gábor és Székely Pál jutott az elődöntőbe. Végül Kovács és Székely 92 feletti átlaggal jutott tovább, és vívhatta a finálét. A döntő megint az idegek csatáját hozta, végül a fiatal Kovács 6-5-re legyőzte Székelyt, aki elmondta, az álmait soha nem adja fel, és öt éven belül szeretne eljutni a PDC-világbajnokságra.

Ahogy remélhetőleg egyre több magyarnak ez megadatik. De előtte sokat kell dolgozni és legfőképp arra lenne szükség, hogy a sportot most aztán tényleg bőkezűen támogató magyar gazdasági elit egy kicsit a dartsot is támogatná. Ahhoz, hogy magyarnak drukkoljunk a PDC-vb-n nemzetközi versenyekre kell járni. Sokra. Ehhez pedig pénz kell. Sok.

A darts világát folyamatosan nyomon követheti az 9nyil nevű blogján.