Csak megérte a kecskeáldozat és a felrobbantott labda

GettyImages-620695846
2016.11.03. 06:09
Soha nem szerzett még 39 éves játékos (David Ross) hazafutást World Seriesben, 1985 után először fordította meg az állást 1-3-ról csapat a döntőjében. Van viszont, amire az idei bajnok Chicago Cubs még ennél is büszkébb: 1908 után, 108 év kihagyással nyertek újra bajnoki címet. Egy nyeretlen sor és két átok megtört, egy nyeretlen sor és egy átok megmaradt.

A Chicago Cubs és a Cleveland Indians 2016-os MLB-döntője minden idők egyik legkülönlegesebb párosítása volt: előbbi 1908-ban, utóbbi 1948-ban volt utoljára bajnok, vagyis a már bajnoki címmel rendelkező csapatok közül ők vártak legrégebb óta az ismétlésre. Nem pusztán a baseballcsapatok közül, hanem mind a négy nagy észak-amerikai ligát nézve. 176 év együttes fájdalom lett most 108 évvel kevesebb.

(Az NBA-ben a Sacramento Kings 1951, az NHL-ben a Toronto Maple Leafs 1967, az NFL-ben a New York Jets pedig 1968 óta vár az ismétlésre.)

A 2016-os bajnoki cím persze a lehető legtöbb, hét meccsen dőlt el, az utolsó mérkőzésen extra inninggel, rövidke esőszünet után nyert a Cubs végül 8-7-re.

Jegyzőkönyv

  • Chicago Cubs-Cleveland Indians 0-6
  • Chicago Cubs-Cleveland Indians 5-1
  • Cleveland Indians-Chicago Cubs 1-0
  • Cleveland Indians-Chicago Cubs 7-2
  • Cleveland Indians-Chicago Cubs 2-3
  • Chicago Cubs-Cleveland Indians 9-3
  • Chicago Cubs-Cleveland Indians 8-7 (10 inning után)

Lehet persze arról beszélni, hogy mekkora tett volt (mert tényleg az volt), ahogy a Cubs felállt 1-3-ról a négy nyert meccsig tartó döntőben, vagy ahogy a döntő hetedik, mindent eldöntő meccsén három olyan dobójátékost, Corey Klubert, Andrew Millert és Cody Allent vertek meg, akik tízből kilenc meccset képesek lennének lehozni kapott pont nélkül. De sokkal fontosabb a Cubs átkairól beszélni, úgyis ezzel van, volt és lesz tele a nemzetközi sajtó.

Be kellett volna engedni a kecskét

Ha átokról olvas az ember, jó eséllyel mesekönyv, mitológiagyűjtemény, fantasyregény, vagy egy sporttörténeti anyag van a kezében, más világban ugyanis nem léteznek az átkok.

A Chicago Cubsnál (de az épp legyőzött Cleveland Indiansnél is, de erről majd később) jól tudják, milyen nehéz is egy átokkal. Hát még többel. A Cubs 1908-as bajnoki címe után nem gondolták volna, hogy 108 évet kell várniuk majd az ismétlésre.

Főleg úgy nem, hogy 1945-ben, egy hónappal a II. világháború lezárulta után újra döntőzhettek. Az október 6-i, chicagói meccsre szeretett volna bejutni William "Billy" Sianis, egy helyi fogadós is a háziállatként tartott kecskéjével, Murphyvel. A legenda szerint be is jutott, de az állat olyan büdös volt, hogy nem sokkal a meccs kezdete után meg kellett kérni SIanist, hogy távozzon a kecskével együtt – a fogadós ekkor átkozta el a csapatot, hogy ha nem maradhat, akkor a csapat se nyerjen. Soha többé.

Az igazság annyiban más, hogy Sianis sosem jutott be a lelátóra a kecskével, de a bejáratnál tényleg elátkozta a csapatot. A Cubs óriási csatában, 4-3-ra kapott ki a Detroit Tigerstől, pedig az október 6-i meccs előtt már 2-1-re vezettek a párharcban. Azóta a Cubs nem hogy döntőt nem nyert, de még döntőbe sem jutott 2016-ig.

Az átkot sokszor, sokféleképpen próbálták megtörni: Sianis maga is ellátogatott 1994-ben egy kecskével a stadionhoz, hogy megtörje saját átkát, de az nem sikerült. Mások is próbálkoztak kecskével, tartottak misét, próbálták az átkot egy másik baseballcsapatra ragasztani, sőt, egyes elvetemült szurkolók levágott kecskét is bevetettek (az egyik stadion melletti szoborra akasztották a tetemet), de semmi nem jött be.

Ha ez nem lett volna elég

A 2003-as rájátszásban már úgy tűnt, hogy megtörik a Billy Goat-átok, és legalább a döntőbe, a World Seriesbe bejutnak. A Cubs 3-2-re vezetett a Florida Marlins elleni főcsoportdöntőben, a hazai pályán megszerzett negyedik győzelem pedig a döntőbejutást jelentette volna nekik.

Jól is haladtak e felé, 3-0-ra vezettek a nyolcadik, utolsó előtti inningben. Ekkor viszont a csapat egyik szurkolója, Steve Bartman belenyúlt a Luis Castillo ütőjéről felpattanó labdába – Moisés Alou hiába ugrott a fal mellett, hogy megfogja a labdát és kiejtse az azt elütő Castillót, Bartman kiverte a labdát a kesztyűből, saját maga és a csapat legnagyobb csalódására.

Alou korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor sem érte volna el a labdát, ha Barman nem ér bele, de később ezt visszavonta, azt mondta, csak a szurkoló lelkét akarta ápolni ezzel a kijelentéssel. A meccsen viszont úgy látták a bírók, hogy a labda már a pályán kívül, a nézőtér fölött volt, így nem ítéltek közbeavatkozást, mehetett minden tovább.

Az eset alaposan összezavarta a Cubs játékosait, a Marlins 8 futással még ebben az inningben megfordította a meccset, majd meg is nyerte a párharcot.

A Bartman-ügyben elhíresült labdát később villamosszékbe tették, hogy így végezzenek az átokkal, de ez sem használt.

Velük volt az átoktörő

Jelenleg 29 tulajdonos vagy general manager (GM, magyarul általában általános igazgató, de leginkább a sportigazgató felelne meg rá) van a baseball Hírességek Csarnokában, ami az eddig beiktatott 312 ember kevesebb mint 10 százaléka. Theo Epstein, a Cubs jelenleg elnöki posztban dolgozó sportigazgatója viszont biztosan bővíteni fogja a sort, főleg azok után, hogy mielőtt a Cubsszal megtörte volna a 108 éves cím nélküli sort, a Boston Red Soxszal 2004-ben egy majdnem ekkora, 86 éves bajnoki cím nélküli időszakot tört meg.

Több GM-nek sikerült már két különböző csapatnál is bajnokot építenie, de két ekkora sárkányt még egy sem ölt meg, mint Epstein.

A még csak 42 éves Epstein már a 20 éveinek közepén a San Diego Padres sportvezetésében dolgozott, és eközben szerzett jogi diplomát, miután már végzett a Yale-en. 2002 novemberében, nem sokkal a 29. születésnapja előtt az MLB történetének legfiatalabb GM-je lett – a Boston Red Sox azután nevezte ki őt, hogy a Moneyball című filmből is ismert Billie Beane nemet mondott nekik. Két évvel később, 2004-ben a Red Sox bajnok lett, de akkoriban a Red Sox ha nem is volt kiemelkedő, semmiképp nem volt rossz csapat.

Ellenben a Cubsszal, ami még 2011-ben, amikor Epstein odakerült is, elég rossz állapotban volt – ugyan 2007-ben és 2008-ban is megnyerték a csoportjukat, de a rájátszásból azonnal kiejtették őket.

Epstein munkája lassan mutatkozott meg, 2012-re 71-ről 61-re esett a nyert meccsek száma, de onnan folyamatosan emelkedett. 2015-ben, az új vezetőedző Joe Maddonnal már főcsoportdöntőben volt a Cubs, 2016-ban pedig bajnoki címet nyertek.

Az Indians is jól áll az átokkal

Az utoljára 1948-ban bajnok Indians átka 1960 óta tart: ekkor cserélték el az előző szezon legtöbb hazafutását ütő Rocky Colavitót a Detroit Tigersszel. A lépés nem jött be, évtizednyi szenvedés következett utána, amiben az Indians egyre lejjebb süllyedt. Az 1989-es A nagy csapat (Major League) című filmet is ez ihlette, ebben Charlie Sheen vezetésével a klubtulajdonos akarata ellenére támasztják fel a csapatot.

A Vissza a jövőbe című film egyébként 2015-re, egy évvel korábbra várta a Cubs történelmi bajnoki címét. Nem sokat tévedtek a jóslattal.

A filmnél is pontosabb volt viszont egy kaliforniai férfi, Michael Lee aki középiskolája 1993-as évkönyvében jósolta meg, hogy a Cubs 2016-ban bajnok lesz. Hogy a kép nem hamisítvány, azt egy videó is bizonyítja, a lap és a jóslat nagy valószínűséggel eredeti.