Minden idők legnagyobb meccsén verték a darts-világbajnokot

2017.12.31. 09:34

Rob Crossnak minden megadatott, amiről egy profi dratsos álmodhat. A tavaly mégg villanyszerelőként is dolgozó játékos 2016-ban szerzett csak a profi versenyeken való induláshoz elengedhetetlen Pro Tour-kártyát, most pedig világbajnoki döntőt játszhat, ráadásul őt érte az a megtiszteltetés, hogy búcsúztathatja a darts sport legnagyobb alakját, a visszavonuló Phil Taylort.

Nehéz szavakat találni a meccsre, amelyen Cross a vb-elődöntőben legyőzte a címvédő, abszolút esélyesnek kikiáltott Michael van Gerwent. A holland az egész idényben úgy dobált, hogy ember nem volt, aki ellene mert volna fogadni.

A hat győztes szettig, ezen belül három győztes legig tartó párharcot jól jellemezte, hogy az első két szett után úgy állt 1-1-re a meccs, hogy mind a két szett a döntő legben dőlt el. Az első erődemonstrációt Gerwen tartotta, amikor a második szettben egyszer 116-ról szállt ki, majd két 180-as után azért nem jöhetett össze a 9 nyilas leg, mert három nyilat is elrontott a kiszállónál

Cross 3-2.re vezetett, majd egy sima szettel (3-0-volt a legarány), a címvédő simán egyenlített. Cross jött megint és 126-os kiszállóval 3-1-re nyerte a szettjét, így 4-3-mal várta a meccs hajráját. Az elején Gerwen dominált és újabb sima körrel 4-4 lett. Elképesztő csata folyt, olyan szintre emelkedett, amilyen világbajnokságon talán még soha nem láthattunk. Gerwen 0-2-ről jött vissza és 3-2-re hozta a szettet, ezzel egyetlen egyre került a világbajnoki döntőtől. Megint Cross jött, de most 2-0-ról nem adta el a szettet, így 5-5-tel várták a végső felvonást.

A meccs statisztikái

A szabályok szerint 5-5 után legalább két leggel kell nyerni, de 5-5-ös legállásnál a 11. legnek kell eldönteni a győzelmet. Olyan drámát láttunk, amilyet még soha. Cross vezetett 2-1-re, de hátsó pályán nagyon lemaradt. Majd 3-2 után meccsnyila volt, de a 90-re nem jött a végén a bull. Megint Cross ment 4-3-ra, de Gerwen ismét egyenlített. Aztán Gerwennek volt nem is egy nyila a végső sikerhez. De kétszer sem tudta megdobni a D8-at, majd kétszer elszúrta a D4-et is, Cross pedig 5-5-re egyenlített.

Jött tehát a végső leg. Gerwen 208-ról 108-ra jött le, míg Cross 140-ről 16-ra úgy, hogy ha jön a végén a D16 már nyert. Gerwen pedig olyat tett, amit talán életében még soha, de az utóbbi években szinte biztos, hogy nem. Elrontotta a sorsdöntő kiszállót, elhibázta a D16-ot, Cross pedig elsőre kidobta a D8-at. Gerwen úgy esett ki, hogy magasabb (102,44) átlagot dobált, mint Cross (100,97), aki élete legnagyobb sikerét érte el, első világbajnokságon egyből döntős. Ilyet pedig csak olyan tud csinálni, akit úgy hívnak, Phil Taylor.

A búcsúzó, utolsó világbajnokságon szereplő Taylor a másik ágon simán verte az előselejtezőből egészen az elődöntőig menetelő Jamie Lewist. A fiatal walesinek talán a tornán először jutott eszébe, hogy hol is van. Bár remekül kezdett, vezetett 1-0-ra, a The Power átvette az irányítást, öt szettet is a döntő legben hozott, de végül is hozta. 99,87-s átlaggal jutott pályafutása során a 20. és egyben utolsó PDC-s vb-döntőjébe. Ebből Taylor 14-et megnyert (volt még két BDO-világbajnoki címe is) és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Cross ide, vagy oda, a tizenötödiket is meg akarja nyerni. Január elsején este kiderül.

PDC, világbajnokság, elődöntő

  • Jamie Lewis-Phil Taylor 1-6
  • Rob Cross-Michael van Gerwen 6-5

A világbajnokságot kövesse az Index tematikus blogján, 9nyil.blog.hu-n