Vancsa már Manchesterben, ötmillió euró az ára

GettyImages-1019316212
2022.01.28. 06:09
Vancsa Zalán csütörtök délután egy órakor elutazott Manchesterbe orvosi vizsgálatra, mivel a City szerződést fog kötni az MTK Budapest 17 éves labdarúgójával, már ha a fiatal játékos átmegy az egészségügyi teszten. Édesapja, Vancsa Miklós elmondása szerint ötmillió euróért vásárolta meg fia játékjogát az angol bajnok a kék-fehérektől. A végleges kiköltözés májusban esedékes.

„Most tettem fel a repülőgépre a fiamat, délután utazott el Manchesterbe orvosi vizsgálatra” – mondta lapunknak Vancsa Miklós, Zalán édesapja, akit nagynénje kísért el Angliába szülei helyett a bonyolult Covid-helyzetben.

A Manchester City scouthálózata nézte ki Zalánt, azt nézik ki belőle, hogy egyszer majd City-szintű játékossá válhat. Egyszer, nem most.

Ez az a pont, amikor közbevetem, hogy nem szabad kishitűnek lenni, ott van a szintén 17 éves Gavi példája, aki már nemcsak a Barcelona csapatában, hanem a spanyol válogatottban is bemutatkozott. 

„No, most rátapintott a gyengémre” – kapaszkodik bele a mondatomba az idősebb Vancsa.

Nagyon komoly összezördülésem volt Fehér Csabával, az utánpótlás-válogatottak azóta eltávozott vezetőjével, én vagyok az a »befolyásos« szülő, akiről az elhíresült interjújában beszélt. Visszataszító módon Fehér abba az irányba vitte el a problémát, mintha lenne egy tehetős szülő, akinek van egy tehetségtelen gyereke, és ezt a falábú kölyköt a befolyásos apuka be akarja nyomni a korosztályos válogatottba, a karakán Fehér pedig ezt nem engedi

– mondja Vancsa Miklós, aki ezzel szemben csak azt szerette volna elérni, hogy az U19-es csapatba történő beválogatásnál egyetlen tényező döntsön, a teljesítmény, és ne a naptár.

„Hát milyen befolyásos apuka vagyok én?! Nem vagyok annyira befolyásos, hogy elintézzem, a 16-17 éves fiam négy mérkőzésen öt gólt rúgjon az ifjúsági BL-ben, a legfiatalabbként a mezőnyben! És azt sem, hogy az NB I-ben az Újpest ellen győztes gólt szerezzen! És Timár Krisztián, a szövetségi edző nem rakta be az U19-es válogatottba, mert Zalán fiatalabb volt a többieknél, illetve Tímár még hajlandó is lett volna játszatni az egy korosztállyal idősebbek között, de Fehér nem engedte.”

Mindenesetre Vancsa Zalán most élete nagy lehetősége előtt áll. „A Manchester City vezető scoutja szerint már közel két éve folyamatosan figyelik Zalánt” – folytatta kicsit lehiggadva az édesapja.

Tavaly ősszel a Sparta Praha elleni párharcon látottak győzték meg az angolokat véglegesen, amikor a fiam a két mérkőzésen összesen négy gólt rúgott. Utána mutatkozott be az NB I-ben, győztes gólt szerzett az Újpest ellen. Ahogy a Zalánt képviselő ICM Stellar ügynökség emberei elmondták, attól kezdve óriási érdeklődés nyilvánult meg a fiam iránt más kluboktól is, állítólag 15-20 helyről is megkeresték, de végül a City adta meg az MTK által követelt ötmillió eurót. 

Vancsa Miklós még arról is beszélt, hogy Zalán roppant szerény, normális srác, amióta megtudta, hogy szerződtetni akarja a City, kettőzött erővel edzett, és semmi sem áll tőle távolabb, mint az önhittség és a beképzeltség. 

Zalán azt mondja, ő most a fiatal magyar focisták nagykövete lehet, hitet adhat, példát mutathat a kortársainak, hogy egy magyar srác is képes karriert csinálni a futballpályán. Hogy érdemes melózni

– mondja az apa.

Ehhez annyit teszek hozzá, hogy Szoboszlai Dominik után ő a második, aki a húszon innen ekkora karriert fut be. Továbbá ilyen fiatalon, 17 évesen még egyetlen magyar futballistáért sem fizettek 5 millió eurót. És az is büszkeségre okot adó tény, mármint Vancsáék szempontjából, hogy Szoboszlai (20 millió euró), Dzsudzsák Balázs (19 millió) és Szalai Ádám (8 millió) mögött Zalán a negyedik helyen áll a legmagasabb áron elkelt magyar labdarúgók örökrangsorában.

Futhat be, mert még messze van attól, hogy befutotta volna ezt a karriert – javít ki az apa. – Viszont az első lépést megtette. És ha tavasszal esetleg a nagyválogatottban is kaphatna pár percet, akár a Szerbia, akár az Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzésen márciusban, az óriási lökést adhatna neki.

Zalánra pénteken egész napos orvosi vizsgálat vár Manchesterben, aztán este meccsnézés, szombaton pedig hazautazás. Tudniillik Zalán a tavaszt még az MTK-ban játssza végig, hiszen még nem töltötte be a tizennyolcat, még nem nagykorú, és még a szerződésén is ott kell lennie az édesapja kézjegyének.

(Borítókép: Szurkolók a Manchester City stadionjában. Fotó:  Alex Livesey/Getty Images)