Még a tengerentúlról is érkeztek indulók a magyar szörffesztiválra

szörf
2023.10.10. 14:51
Javában zajlik a Hungarian Surf Fest a portugáliai Costa da Caparica partjainál, ahol a legjobb magyar versenyzők mellett a sportágban kevésbé vagy eddig egyáltalán nem járatosak is kipróbálhatják magukat.

Haverok, buli, szörf

A második alkalommal kiírt esemény nem csupán egy szimpla hullámszörfverseny, hanem egy egyhetes össznépi fesztivál is a sportág szerelmesei számára.

A szörftábor keretein belül azok is megismerkedhetnek a sportág alapjaival, akik először szánják rá magukat annak kipróbálására, így valóban nagyon színes társaság gyűlt össze a Lisszabon belvárosától mintegy 15 kilométerre lévő Costa da Caparica partjainál október második hetének kezdetén.

Az emberben felvetődhet az az aggály, hogy egy hazánkban (egyelőre?) alapvetően szűkebb réteget megmozgató sportág közössége mennyire zárt az újonnan érkezők előtt, de ha volt is ilyen gondolat, az másodpercek alatt mindenkiben szertefoszlott, hiszen mindenkit úgy fogadnak nemcsak a szervezők, hanem a résztvevők is, mintha már régi ismerősök lennének, ami azért nyilvánvalóan elősegíti a jó hangulatot.

Amelyet egyébiránt az olyan szörfön (oktatás, verseny) kívül közösségi események is, mint a különböző elméleti workshopok, jógaórák, strandröplabdázás (amiből bajnokság is lesz a hét során), városnézések, vagy éppen a koncertek és bulik.

Mexikóból is érkeztek indulók – ha jön a hullám, menni kell! Még fagyban is

A magyar szörfközösség nagyja képviselteti magát a viadalon, kis túlzással a világ minden pontjáról – érkeztek honfitársaink Mexikóból, Svájcból, Franciaországból vagy éppen Spanyolországból is azért, hogy részt vehessenek a HSF-en.

A sport szeretete tényleg nem ismer fizikai és emberi határokat sem, hiszen akadtak kirándult térddel vagy éppen törött csonttal érkezők is.

De ahogyan találóan az egyik induló megfogalmazta, szörfözni akkor megyünk, amikor van hullám.

Írországban hatfokos vízben, háromfokos levegőben voltunk szörfözni, miközben a parti homok már havas volt, vagy éppen gyakorlatilag vízszintesen esett az eső. Hogy mikor mentünk szörfözni? Amikor jók voltak a hullámok

– mondta.

De érkeztek hasonló sztorik szilveszteri szörfözésről, amikor az ember szívesebben volt a vízben a hullám megérkezéséig, és csak az utolsó pillanatban ugrottak fel a deszkára, mert kényelmesebb volt bent addig.

Jelenleg amúgy kifejezetten szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen nagyjából 19 fokos az Atlanti-óceán hőmérséklete, ami azért kellően frissítően hat a mintegy 30 fokban, de neoprén ruhában és sokat mozogva azért már a nagyon fázósak is bőven átmelegednek.

Az olimpiai versenyszám

Az esemény csúcspontja persze a verseny, amelyet a Magyar Szörfszövetség (MSZSZ) – nem összekeverendő a hullámlovas-szövetséggel – rendszerében bonyolítanak le, és bár a HSF nem tekinthető hivatalos magyar hullámszörfbajnokságnak, a rendezők célja, hogy a jövőben azzá váljon.

Ennek érdekében például az open kategória versenyeit igazolt sportolókkal rendezik meg, akiknek sportorvosi vizsgálaton kellett részt venni az esemény előtt.

„Megvan minden sportághoz, hogy milyen vizsgálatoknak kell megfelelni, a szörf ebből a szempontból nem jelent pluszfeladatot: kell egy ortopédiai alapvizsgálat, hogy nincsen semmilyen mozgásszervi akadálya annak, hogy az illető ezt a sportot űzhesse. Kell továbbá egy 12 elvezetéses EKG-vizsgálat, hogy minden rendben van-e a szívével, és ha a 35 éves kort betöltötte, akkor kell egy vérvételi eredmény is, ami az általános vérkép, a vese, májfunkció, koleszterin, húgysav és egy vizeletvizsgálati eredménye  – összegezte kérdésünkre dr. Péterfy Nóra,  az esemény önkéntes orvosa.

„Emellett az orvos megvizsgálja még fizikálisan, és megkérdezi a családi kórtörténetét, hogy lappanghat-e benne valami, illetve volt-e olyan műtétje, ami kizárja az ő indulását, például kontaktsportoknál egy szívműtét. Szörfölésnél nem javasolt friss bordatörés/sérülés esetén versenyezni, mert nagyon sokat kell mellkason feküdni” – tette hozzá.

A rendezvényt hivatalosan hétfő este nyitották meg ünnepélyes keretek között, dr. Fábián Emília lisszaboni nagykövet közbenjárásával.

Jövőre lesz 50 éve, hogy újra felvették a diplomáciai kapcsolatot Magyarország és Portugália között, reményeink szerint ezen jeles alkalom során már a harmadik Hungarian Surf Festivalnak adhat otthont az ország, és abban bízunk, hogy még a mostaninál is sokkal több emberrel

– mondta megnyitójában dr. Fábián Emília lisszaboni magyar nagykövet.

Az olimpiai számnak számító rövid deszkás (shortboard open) versenyen 48 férfi és 16 női sportoló méri össze az erejét az elkövetkezendő napokban, de rendeznek megméretést a hosszú deszkával (longboard) indulók, a teljesen kezdő szintről indulók, valamint a már nem elsőbálozó, de a versenyszinttől még messze lévők számára is.

A szörfhétre mintegy 200 honfitársunk látogatott ki, úgyhogy a portugál tengerpart most valóban úgy fest, mintha megszállták volna a magyarok.

(Borítókép: Hungarian Surf Fest)