1956 az amerikaifocit is megváltoztatta

2012.10.22. 19:16 Módosítva: 2014.08.22. 10:28

Újra van jó nevű magyar rúgó az NFL-ben, még ha a New England Patriotsot erősítő Meskó Zoltán nem is a mezőnygólokban jeleskedik. A magyar származású játékos október 28-án Londonba érkezik csapatával, hogy Európában népszerűsítse a sportágat, melyet a hatvanas években egy magyar testvérpár reformált meg rúgásaival. Kik ők és mit tettek az amerikai fociért?

Az 1956-os magyar forradalom az amerikai foci rúgásait is forradalmasította az Amerikába emigrált Gogolákéknak köszönhetően.

Gogolákék mutatták meg, hogyan kell rúgni a labdát

Gogolák Kornél Péter és Gogolák Károly Pál a negyvenes évek elején született Magyarországon. Az Aranycsapat legjobb évein és az európai futballon nőttek fel, a velük egykorúakhoz hasonlóan fociztak, amikor csak tudtak, Péter később igazolt játékos lett. Gogolákék életét az 1956-os forradalom változtatta meg, a család a forradalom után az Egyesült Államokba emigrált, a New York melletti Ogdensburgben telepedtek le. A testvérek a tengerentúlon is az európai futballt folytatták volna, de a helyi középiskolának nem volt focicsapata, így maradt a tojáslabda. A két Gogolák számára teljesen ismeretlen volt a sportág, de be akartak kerülni az iskolai amerikaifoci-csapatába, mert így könnyebb volt csajozni.

Az idősebb testvér, Pete Gogoláknak már az elején feltűnt, mennyire furcsán végzik a mezőnygól-kísérleteket az amerikaiak, ezért úgy döntött, ő is tesz egy próbát. Az első próbálkozása bevallása szerint siralmasra sikerült, a labda túl alacsonyan szállt, de erről nem csak ő tehetett. „A labdát tartó attól félt, hogy oldalról érkezve seggbe rúgom vagy a kezeit viszem el, úgyhogy elkapta a kezét" - emlékezett vissza.  Egy teljes nyarat gyakorolt testvérével és apjával a házuk melletti legelőn, hogy tökéletesítse technikáját.

Mi az a mezőnygól?

Az amerikai fociban három pontot ér, ha egy csapat sikeres mezőnygólt hajt végre. Ehhez az ellenfél pálya végén található kapujába, a két léc közé kell betalálnia a rúgójátékosnak. Általában akkor próbálkoznak meg ezzel a csapatok, ha már nincs esély arra, hogy támadásukkal előrébb jussanak a pályán, és lőtávolban vannak. A sportág történetében a legtávolabbi mezőnygólt 63 yardról (ez bő 56 méter) érték el, ezt a rekordot idén állította be David Akers, a San Francisco 49ers játékosa. Extra rúgást a hat pontot érő touchdown után végezhetnek el a csapatok, a sikeres kísérlet egy pontot ér.

A következő évben az ogdensburgi középiskola foglalkozásán mutatta be először a később meghonosodott rúgástípust. „Olyan volt, mintha a Marsról jöttek volna. Az első nap csak bámultunk, Pete akkorát bombázott a labdába. Akkor már tudtam, itt történi fog valami" - idézi középiskolai edzőjét, Bill Plimptont a Chicago Tribune. Gogolák még abban a szezonban negyven yardról értékesített mezőnygólt, ami akkoriban kivételes eredménynek számított.

A magyar játékos előtt a rúgásokra kirendelt amerikai focisták szemből szaladtak neki a labdának, és spiccel bikázták előre a tojáslabdát, gyenge rúgásokat produkálva. Ezzel szemben Gogolák kamatoztatta az európai fociban szerzett tapasztalatait, oldalról futott neki, rüszttel lőtt, így a rúgások sokkal hatékonyabbak voltak. Ma már az összes rúgó ezt a módszert követi.

Pete Gogolak, a mezőnygólok pionyírja

Pete néhány évvel később az egyetemi bajnokságban folytatta, a Cornell University amerikai focistája volt, Charles a Princeton Universityre ment, ő is rúgó lett. A sikerek itt sem maradtak el, az idősebb Gogolák volt első olyan játékos a sportág történetében, aki 50 yardról távolabbról talált be.

Az amerikai futball legendáit tömörítő Hírességek Csarnokának egyik kutatója, Saleem Choudhry megerősítette, a magyar játékos által meghonosított rúgástípusnak köszönhetően egyre jobb százalékkal értékesítették a mezőnygól-kísérleteket a rúgók. A Gogolák testvérek előtt mezőnygólokkal csak ritkán próbálkoztak a csapatok, akkor is gyatrák voltak a kísérletek, tízból általában egy jött be.

A két Gogolákot az egyetemi évek után profi csapatok vitték el őket. Pete a Buffalo Billshez ment 1964-ben, míg Charles az első olyan rúgó volt a sportág történetében, akit az első körben draftolták, 1966-ban a Washington Redskins választotta ki a hetedik helyen.

A legnézettebb sport

A februárban rendezett amerikai foci-döntő, a Super Bowl minden korábbi televíziós nézettségi rekordot megdöntött Amerikában. A New York Giants–New England Patriots-döntőt 111 millióan néztek meg, a 2011-es finálét sikerült felülmúlni ezzel a nézettséggel. A győztes csapatot a hagyományoknak megfelelően Barack Obama amerikai elnök is fogadta a Fehér Házban.

A Gogolák-féle rúgás annyira új volt a profiligában, hogy eleinte a labdát tartó játékosok rettegtek attól, hogy véletlenül az ő kezüket találják el. „Amikor újonc voltam a Buffalo Billsnél Jack Kemp csapattársam nem akarta nekem tartani a labdát, mert félt, hogy felrúgom. Sok minden megváltozott azóta" - elevenítette fel Pete az első éveit a profik között a The Recordnak. A magyar játékos az első évben százöt pontot rúgott, ő szerezte a klub pontjainak negyedét abban a szezonban, a másodikban pedig már száztizenöt pontot rúgott össze. Mindkét szezont az AFC-konferencia bajnokaként zárta a Bills. Charlesnak szintén jól sikerült újoncszezonja a Redskinsben, száz pont fölött termelt.

Pete két szezon után nem tudott megegyezni a Billsszel a folytatásról, így a New York Giantshez került. Ő volt az első, aki a két profiliga, az AFL és az NFL egyesülése előtt egy AFL-es csapatból egy NFL-esbe igazolt. Neki tulajdonítják, hogy megnyitotta a kaput a két bajnokság között, aminek hatására néhány év múlva egyesült a NFL-ként egyesült a két liga.

Gogolák a sikerek ellenére kívülállónak érezte magát a sportágban. „Számomra az volt a legnehezebb, hogy specialistaként elfogadtassam magam. Ott voltam bevándorlóként, alig beszéltem a nyelvet, és sikeres voltam. Többen is azt kérdezték, mi a fenét csinálok én itt".

Ez nem zavarta meg a teljesítményét, Giantsnál eltöltött kilenc szezonja alatt a klub egyik legendája lett, 646 pontjával mai napig ő a négyszeres Super Bowl-győztes klub legtöbb pontot szerzett játékosa. „Nem értem, hogy ez miért van még mindig így, rengeteg jó rúgója volt a csapatnak, de valamiért egyik sem maradt sokáig. A rúgóknak hiába van több jó évük, egyszer jön egy meccs, amikor nagyot hibáznak, és utána teljesen eltűnnek, aztán hoznak helyettük valaki mást" - idézi a The Record a korábbi játékost.

A Gogolák által leírt jelenség manapság sem ismeretlen a profiligában. A 2011-es szezon végén a konferenciadöntőben a Baltimore Ravens rúgója, Billy Cundiff a meccs végén hosszabbítást harcolhatott volna ki a New England Patriots ellen, de 32 yardról hibázott, csapata vesztett, így nem jutottak be a Super Bowlba. A szezon végén kirakták, leigazolta a Washington Redskins, de két rossz meccs után onnan is elküldték.

A Gogolák testvérek pályafutásuk során egymás ellen is pályára léptek 1966-ban, amikor a Redskins 72-41-re verte meg a Giantset. Ez volt minden idők legtöbb pontot eredményező profi-meccse. A pontokból Gogolákék is kivették a részüket, Charles-nak 9, Pete-nek 5 sikeres extra pontja volt, a meccs végén pedig Charles állította be a végeredményt egy mezőnygóllal.

Magyar származású volt az első NFL-celeb

Az egyik legnevesebb magyar gyökerű amerikai focista a New York Jets legendás irányítója, Joe Namath volt. Namath nagyapja magyar volt, de ő már az Egyesült Államokban született. Profi karrierjét a Jetsben kezdte 1965-ben, rekordfizetést kapott, amit meg is hálált, már rögtön az első szezonjában az év újoncának választották. Két év múlva 1967-ben ő volt az első irányító, aki 4000 passzolt yard fölött zárt egy szezont. A következő évadban a Super Bowlig vezette a New York-iakat, ahol a Baltimore Coltsot verték meg 16-7-re. Namath a döntő legértékesebb játékosa lett. Összesen tizenkét szezont húzott le a Jets irányítójaként, 27633 passzolt yardig és 172 touchdown-passzig jutott, 12-es mezszámot azóta senkinek nem adták oda a klubnál.  Namath volt a sportág első igazi szupersztárja, néhány kisebb filmszerepet is kapott, így lett  Broadway Joe a beceneve. Később az NFL Hírességek Csarnokába választották.  „Ő volt az a srác, aki egy csomó konvenciót áttört. Igazi lázadó volt, egy rocksztár, aki vonzotta az embereket, főként a fiatalokat" - mondta róla korábbi csapattársa, John Dockery az ESPN-nek. 

Az NFL Network később Pete Gogolákot beválasztotta arra a tízes listára, amely az amerikai futballt megváltoztató tényezőket vette számba. A tizes listán olyan forradalmi változások szerepelnek, mint a két profiliga, az AFL és az NFL egyesülése, az 1978-as nagy szabályváltoztatás, amely nagyobb teret engedett a támadójátéknak, és a videobíró. A magyar rúgók hatását a szakértők sem vitatják, az általuk meghonosított rúgásfajta pedig gyakorlatilag egy új pozíciót, a rúgójátékosét teremtette meg. Többen úgy vélik, hogy Pete Gogolák talán az egyik legkevésbé elismert űttörője a sportágnak.

A Giants-rúgója visszavonulása után egy chicagói nyomdaipari cég igazgatóságának tagja lett. 2010-ben beválasztottak a rúgójátékosok hírességek csarnokába. Még ebben az évben több Giants-legendával együtt megkapta a Ring of Honor kitüntetést, rajta kívül csak harmincnégy játékos részesült ebben az elismerésben a klub történetében. .

„Sosem tekintettem a foci-stílusú rúgásra úgy, mintha én találtam volna ki. Őszintén szólva az lepett meg a legjobban, hogy senki nem próbálta meg előttem" - mondta később a Sports Illustratednek az idén hetvenéves sportoló, akinek a Giantsnél szerzett 57 yardos mezőnygólja sokáig volt rekord.

Öccse, Charles szerint viszont vitathatatlan a szerepük. „Nem lenne fair azt mondani, hogy semmi közünk nem volt a rúgás megreformálásához. Azt hiszem, a mi stílusunknak köszönhetően a rúgások minősége sokat javult" - mondta Chicago Tribune-nek még a nyolcvanas évek végén az ifjabbik Gogolák, aki a Redskins után még volt a New England Patriotsban, mielőtt visszavonult.

Meskó vitte tovább a magyar rúgó-tradíciót

A Gogolák-testvérek után Meskó Zoltán az első olyan magyar származású játékos, aki Európából érkezett a profiligába. Temesváron született, gyerek volt még, amikor családja nyert az amerikai zöldkártya-lottón, így Amerikába költözhettek. Ő is a futball európai verzióján nőtt fel, majd váltott a tojáslabdára.

A rúgó Meskó a neves Michigan egyetemen szerzett ösztöndíjat, majd a 2010-es drafton a New England Patriots az ötödik körben szerezte meg. Posztját tekintve feladata más, mint a Gogolák-testvéreké volt, punterként minél távolabbra igyekszik rúgni a labdát, hogy csapatának területet nyerjen. Az NFL-sztár Tom Bradyt is foglalkoztató klubban az idei a harmadik szezonja, statisztikái alapján posztján az élmezőnyhöz tartozik. A Patriots Super Bowl-győzelmeiből egyelőre kimaradt, a múlt szezonban csapata a New York Giantstől kikapott a döntőben.

A Patriots-játékos amikor nem a labdát rúgja, akkor szívesen vesz részt a helyi közösség életében. A háromszoros Super Bowl-győztes amerikaifoci-csapat puntere keddenként gyerekklubok vendége, vagy fiatal betegeket látogat kórházakban, időnként veteránklubokba is meghívják. Közösségi munkájáért a közelmúltban kitüntették, augusztus végén megkapta Ron Burton Közösségi Kitüntetést, ezzel ő lett a tizedik New England-i focista, aki ebben az elismerésben részesült.

Meskó az elismerésről elmondta, nehéz gyerekkora miatt foglalkozik szívesen gyerekekkel. „Nehéz helyzetből kerültünk az országba. A kommunizmusban, rossz gazdasági körülmények közepette nőttem fel Romániában, ezért nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek" - emlékezett vissza

Csapata, a Magyarországon is népszerű New England Patriots, október 28-án, vasárnap délután, az angliai Wembley-stadionban játszik a St. Louis Rams ellen az idei szezon egyetlen európai amerikaifoci-meccsén.