Végképp leírta magát az NFL legvállalhatatlanabb embere

2016.04.20. 15:32

Az ügynöke kirúgta, a szponzorainak vállalhatatlan lett, és az NFL-ben sem maradt semmi esélye, annyira nem lehet már komolyan venni: a két éve első körben draftolt Johnny Manziel irányító rekordgyorsan pörgette ki magát a profiligából. De mihez kezd most? 

Manziel a draftolása előtt is elég rizikós játékosnak tűnt, mert már egyetemi játékosként megvoltak a hülyeségei. Mondjuk látott már ilyet a liga: sokan ezek után mégis képesek voltak összekapni magukat, és felnőni a profi élethez. 

Ha csak a pályán mutatott teljesítményét nézzük, akkor is egyértelmű a helyzet. A Cleveland Brownsnál eltöltött két idénye alatt nem tudott maradandót alkotni, a második idényében ugyan voltak biztató megmozdulásai, de általában a középszert is alig ütötte meg. A számai is gyengék voltak: kezdőként csak kétszer nyert, hatszor kikapott, összesen tizennégyszer küldték pályára. Ezeken a meccseken 1675 passzolt yardot, 7 touchdown-passzt és 7 interceptiont hozott össze. 

Ne maradjon le semmiről!

A Brownsnál a szezon után lezajlott rezsimváltás után egyértelmű volt, hogy a csapatnál nem maradhat, áprilisban ki is vágtak, azóta csapat nélkül van. Egyszer ugyan a bajnoki címvédő Denver Broncosszal hírbe hozták, de kiderült, csak annyi történt, hogy Gary Kubiak edző beszélt vele, csak nem mert leigazolná, inkább azért, mert ő is a Texas A&M egyetemen játszott, ahol Manziel megnyerte a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát. 

Pedig még a Super Bowl 50 legértékesebb játékosának megválasztott Von Miller, aki szintén Texas A&M-es volt, is kampányolt Manzielért az utóbbi időben, de az egész inkább arról szólt, hogy nem akarta cserben hagyni az alkoholproblémákkal küzdő játékost.

A huszonhárom éves Manziel gondjairól már írtunk korábban: az elmúlt egy évben járt elvonón, majd megverte a barátnőjét, ami miatt még börtönbe is kerülhet. 

Amióta nincs csapata még inkább belehúzott: nyilatkozott részegen a TMZ-nek, Las Vegas drága klubjaiban tűnt fel, aztán szétvert egy Los Angeles-i lakosztályt a haverjaival. Ezek után ultimátumot kapott nagymenő ügynökétől, Drew Rosenhaustól, akivel csak márciusban szerződött le. 

Rosenhaus múlt héten mondta azt, hogy ha Manziel nem kér segítséget problémái kezelésére, akkor megszünteti az együttműködésüket. Ez kedd este meg is történt, pedig Rosenhausnak huszonhét éves ügynöki karrierje alatt egyszer sem kellett megszakítani a kapcsolatot az általa képviselt sportolóval. Nem sokkal ezután a Nike jelezte, hogy a továbbiakban nem szponzorálja tovább a játékost. 

Egy éven belül második ügynöke elvesztésével valószínűleg végleg kipörgette magát az NFL-ből, ugyanis nem lesz olyan ember, aki elvállalná, profi képviselet nélkül meg esélye sincs arra, hogy visszakerüljön a ligába. Márpedig ez a célja: kedd este gyorsan kiadott egy közleményt, miszerint a nehézségek leküzdésére fog koncentrálni, aztán mindent meg fog tenni azért, hogy 2016-ban is a ligában szerepelhessen.

A realitás viszont az, hogy már rég eljátszotta az utolsó utáni esélyét is, és leginkább az NFL siralmas irányítóhelyzetét jellemzi, hogy eddig foroghatott a neve. Egyáltalán, hogy lehet-e esélye még a ligában. 

Manziel olyan legendás melléfogásokkal került egy társaságba, mint a Peyton Manning után draftolt Ryan Leaf, aki azóta már börtönben is ült, gyógyszerfüggő lett. 

Kérdés, mi mentheti meg Manzielt az önpusztítástól, mert nemrég már az apja nyilatkozta: ha fia így folytatja, a huszonöt éves koráig se fog élni. Családja amúgy a texasi olajbizniszben gazdagodott meg, biztos anyagi háttérrel rendelkezik tehát, ezért sem kellett attól tartania, hogy ha kivágják, akkor az komolyan elrontaná az életszínvonalát. 

A környezete szerint csak egy hosszabb elvonó segíthetne rajta, bár tavaly is elvileg több hetet töltött egy rehabilitációs intézményben, hiába. Ehhez Manzielnek is be kellene látnia, hogy súlyos nehézségekkel áll szemben.

Hatása az NFL-re egyelőre annyi, hogy a csapatok jóval óvatosabbak lettek az olyan emberekkel, akiknek már az egyetemi éveik alatt is problémái vannak, és gondot jelent nekik, hogy kizárólag a sporttal foglalkozzanak.