Komputeraggyal Bolt is gyorsabb lehet

2013.10.17. 11:02 Módosítva: 2013.10.17. 11:02

Az 1970-es évek szovjet csodasprintere, Valerij Borzov szerint Usain Bolt még gyorsabb lehetne, ha meg tudná változtatni a rajtját.

Bolt hihetetlenül gyors, de a legtöbb startnál akár egy tizedet is képes elveszíteni. Szinte mindig az övé a legnagyobb reakcióidő, legyen bárki az ellenfele. De örökre emlékezetes maradt az is, amikor kiugrott a 2011-es vb százas döntőjében.

A jamaicai sprinter szinte minden évben azzal jön a szezon eleji nyilatkozataiban, hogy most éppen dolgozik a rajtján, de különösebb látszatja ennek nincs.

„Amikor a rajtpozícióban voltam, már arra gondoltam, hogy éppen futok” – árulta el egyik pszichés trükkjét Borzov.

Az edzéseken is sokat gyakorolta a startot, próbálta csökkenteni a reakcióidejét, ehhez az érzékelését próbálta minél magasabb szintre fejleszteni. Először hangjelzésre indult, a mögötte álló edzője egy fém felületre dobott pénzérmével jelezte a startot. Az atléta pedig 10-20-szor is kirobbant a startgépből. Később egy másik gyakorlat következett. A pénzérmét megint eldobta a tréner, de Borzovnak ekkor már azt kellett figyelnie, mikor ér földet. Az utolsó feladat pedig az volt, hogy a leggyengébb érintésre kellett elindulni. Ezekkel a gyakorlatokkal Borzov megtanulta uralni a testét és az érzékeit.

„Egyetlen egy rossz startom nem volt egész életemben. Mintha csak egy csip lett volna az agyamban" – emlékezett vissza a most 64 éves futó, akit sokan csak komputersprinterként emlegettek.

Bolt szeretne újabb világcsúcsokat futni, fiatalabb már nem lesz,  így minden századra szüksége lehet, amit technikával nyerhet.

Borzov két olimpiai bajnoki címet nyert, 1972-ben Münchenben százon és kétszázon is győzött, ugyanitt a szovjet váltóval a második lett. Négy évvel később a montreali olimpián még két bronzot szerzett. Karrierje során négyszer lett Európa-bajnok a sprintszámokban, és egy Eb-ezüstje is van.