Boltot még nem vették meg, de Bahrein bevásárolt sprinterekből

2015.07.24. 08:11

Eddig Katar járt az élen a sportolók importálásában, a sikeres atléták mellett már egy világbajnoki döntős kézilabdacsapatot is összevásároltak, de Bahrein is honosítással garantálná magának a sportsikereket. Most jamaicai sprintereket csábítottak magukhoz. Olaj és pénz Bahreinban is van. Érmek születhetnek mindebből.

Nemrég írtunk arról, hogy ha egy kicsit furcsa is, de száz méteren az Európa-, az Ázsia- és az Afrika-csúcsot is nigériai futó tartja. Lassan azonban ahhoz is hozzászokhatunk, hogy jamaicai sprinterek fogják átírni a kontinentális rekordokat.

Katar és Bahrein eddig leginkább Afrikából importált topatlétákat, jobbára közép- és hosszútávfutókat, de most Jamaica is új piac lehet. A karibi országban rengeteg világszintű sprinter van, de ahol olyan nagyszerű atléták, mint Usain Bolt, Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown vagy Sheryl-Ann Fraser Pryce versenyeznek, nem könnyű bekerülni a válogatottba. Még akkor sem, ha olyan időket tudnak a futók, amilyenekért más országokban szinte ölni tudnának.

Bahrein is látja ezt, így mondhatni másodvonalas, de azért nagyszerű futókat szereznek meg. Csak a héten három jamaicai futó honosítását jelentették be. A legnagyobb névnek az négyszáz méteren olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Shericka Williams számít, még akkor is, ha 2008-as csúcsformáját nem tudja megközelíteni.

Andrew Fisher és Kemarley Brown egyelőre nem számítanak ismert atlétának, pedig benne voltak abban az egyetemi váltóban, amelyik legyőzte februárban Usain Boltékat. Fisher a legutolsó jamaicai, aki áttörte a 10 másodperces határt, most 9.94 a legjobbja. Kemarly 9.93-at tud. Ezekkel az időkkel nem elképzelhetetlen egy világbajnoki döntő sem, de az szinte garantálható, hogy az Ázsia Játékokon dobogósok lesznek.