2024. július 5. 18:00
Spanyolország 2
Németország 1
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Franciaország 0

A kenyaiak mindig tudták, mikor jönnek a doppingellenőrök

2015.08.25. 19:05

Az ARD német televízió legújabb információi szerint a kenyai atlétákat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről, a helyi sportági vezetők pedig hajlandóak voltak pozitív eseteket eltusolni, írja az MTI.

A tv-társaság korábban már két tényfeltáró riportot is közölt a kenyai visszásságokról, most pedig két korábbi kenyai futót sikerült szóra bírniuk.

A már visszavonult, és azóta atlétákkal foglalkozó Firmin Kiplagat Kipchoge azt állította, hogy néhány ellenőr felhívta az atlétákat, hogy értesítse őket érkezéséről, ha az időpont nem felelt meg nekik, újakat egyezetett velük.

A szabályok szerint a sportolóknak holléti nyilvántartást kell vezetniük, s az ellenőrök a megadott információ alapján tudják váratlanul felkeresni őket, a versenyzőknek pedig rendelkezésre kell állniuk.

A 2012-ben EPO-használat miatt eltiltott Ronald Kipchumba az ARD-nek pedig arról beszélt, hogy Kenyában néhány sportági vezető pénzért hajlandó volt pozitív doppingeredményeket eltüntetni.

Eközben az afrikai ország versenyzői remekelnek a Pekingben zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon, kedden például két arany- és egy ezüstérmet szereztek.