A doppingolók kiszúrtak vele, hátsó kertjében avatták olimpiai bajnokká

2016.05.26. 11:04

Igazából teljesen felesleges az olimpiákon és vb-ken közvetlenül a versenyszámok után eredményt hirdetni, mert még tíz évvel később is kiderülhet, hogy valamelyik érmes vagy helyezett doppingolt. Új eredményhirdetést persze nem tartanak, sok atléta amiatt is panaszkodik, hogy pont az euforikus pillanatoktól fosztják meg őket a csalók. Egy ausztrál gyalogló azonban most mindent megtesz, hogy négy évvel később megkapott olimpiai bajnoki címét kellőképpen megünnepelhesse.

Gyaloglásban az oroszok minden világversenyen halálra nyerték magukat, de elég sokukról kiderült, hogy doppingoltak. Ezeket az eseteket igyekeztek eltussolni, és hát furcsa döntések is születtek. Szergej Kirgyapkin 2012-es olimpiai előtti eredményeit elvették, de valamiért kihozták, hogy Londonban tiszta volt, csak 2012 végétől tiltották el. A mögötte végző Jared Tallent teljesen kiakadt, hogy megpróbálnak mindenkiből hülyét csinálni, és hogy a nemzetközi szövetség sem képes kiállni értük.

Az ausztrál az egyik legharciasabb atléta, aki nyíltan is nekimegy a doppingolóknak, fájdalma érthető, 2008-ban is úgy lett második az olimpián, hogy a később megbukó Alex Schwazer előzte meg 50 kilométeren. Tallentnek a tavalyi pekingi vb-n sem jött össze az arany, Macej Tóth mögött a második lett, de így is lelkendezett. Az oroszok nem indultak, így minden idők egyik legtisztább 50 km-es versenyének gondolta.

Tallent végül megkapta, ami jár neki, Kirgyapkintól nagy nehezen elvették az aranyát. A gyaloglónak a jövő hónapban, Melbourne-ben csinálnak neki egy hivatalos éremátadó ceremóniát, de ő már most gyakorolt a kertjében a barátaival. Fanfárokat játszatott be magának, és beszervezett egy hoszteszt és egy sportvezetőt alakító díjátadót is, hogy átvegye mini dobogóján az aranyat.

Az ausztrál még egy aranyra számíthat, a 2011-es tegui vb-n is két orosz végzett előtte 50 km-en, de már Szergej Bakulinról és Szergej Nyizsegorodov is lebukott tiltott szerrel. Várhatóan tőlük is elveszik az érmeket. Tallent mindenesetre már kihúzta a nevüket az eredménylistáról.