Az ellopott aranyakat kérik vissza a dühös atléták

2015.11.12. 00:17
A világ sportéletének legnagyobb botránya robbant ki, amikor kiderült, hogy Oroszországban a teljes sport- és politikai vezetés tevékeny vagy hallgatólagos támogatásával doppingoltak atléták. Ha elveszik az aranyaikat, az a korábbi veszteseknek sem okozna felhőtlen boldogságot.

A tömegével doppingoló orosz atléták, illetve az eseteket elkenő sportvezetők legnagyobb bűne az, hogy belenyúltak a versenyek végkimenetelébe. Olyan sportolók is indulhattak olimpiákon és világbajnokságokon, akiknek folyamatban lévő doppingügyük, gyanús mintájuk volt.

A magukat tisztának valló sportolók azt sérelmezik, hogy így megfosztották őket életük legnagyobb sikerétől. Egyelőre nem tudni, hogy utólag elvesznek-e még orosz érmeket, de máris megindult a számolgatás. Persze még évek telhetnek el, hogy átírják az eredménylistákat.

 

Az idei atlétikai világbajnokság 50 kilométeres gyaloglásában az ausztrál Jared Tallent a második helyen végzett, ritkán örülnek úgy ezüstéremnek, ahogy ő tette. Többször elmondta, hosszú idők óta ez volt a legtisztább világverseny, mert az oroszok már el sem indultak. Ekkora már nagyjából az egész gyaloglócsapat lebukott. 

Egy csalót már kirúgtak

Lemondott tisztségéről a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, az intézmény működési engedélyét kedden felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). Grigorij Rodcsenkov távozásának hírét kedden este megerősítette Vitalij Mutko sportminiszter. A WADA vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a laborvezető elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére. (MTI)

Az orosz dopping ellopott tőlem egy aranyérmet

– nyilatkozta a WADA-jelentés után. Dühe érthető, a londoni olimpián győztes Szergej Kirgyapkin mögött lett második. Kirgyapkinnak London előttről és utánról is volt pozitív mintája, de versenyezhetett. Később eltiltották, de nehéz elképzelni, hogy pont csak az olimpián lett volna tiszta. Érmét mégsem vették el. 

GettyImages-176490634

„Az IAAF gyakorlatilag úgy hagyta őt versenyezni, hogy tudták, doppingcsaló, aztán megvert, és övé lett az arany. Elég megalázó. Igazán dühössé tesz, hogy tudod, a nemzetközi szövetséged, akinek meg kéne védenie a tiszta sportolókat, a doppingcsalókra vigyáz" – méltatlankodott Tallent, aki összesen öt világversenyen szorult egy vagy több hellyel orosz gyalogló mögé.

Akár mindegyik versenyen egy helyezéssel előreléphetne, 2011 világbajnokának is mondhatná magát. Reméli, meg is kapja majd az olimpiai aranyat.

Hozzá hasonló helyzetben van az amerikai 800-as Alysia Montano is, ő négy érmet kaphatna, ha az oroszokat megfosztanák világversenyes helyezéseiktől. A WADA Marija Szavinovát életre szóló eltiltással sújtaná, ha érmeit elveszik, akkor Montano a 2010-es fedettpályás vb-n bronza helyett ezüstöt kaphatna, a 2011-es és 2013-as szabadtéri vb-n elért negyedik helyezései bronzot érnének, és a londoni olimpián az ötödik helyről a harmadik helyre ugrana, ugyanis az akkor győztes Szavinova mellett a harmadik Jekatyerina Pojsztogovát is eltilthatják doppingügyei miatt. 

Rio a tét, a NOB még kiáll az oroszok mellett

 Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az orosz atléták ott lehetnek jövőre a riói játékokon annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

„Azt várom, hogy az oroszok időben eleget tesznek a doppingelőírásoknak. Nem foglalkozom azzal, hogy az összes orosz atlétát el kellene-e tiltani, a szükséges intézkedéseket az IAAF hozza majd meg" - közölte az új-zélandi televíziónak adott interjújában, hozzátéve: meggyőződése, hogy Sebastian Coe IAAF-elnök megtisztítja a doppingtól a sportágat, az oroszok pedig együttműködnek ebben a folyamatban, hogy ott lehessenek Rióban. (MTI)

Tallenthez hasonlóan ő is arról beszélt, hogy nemcsak a jó eredményektől fosztották meg a csalók. 

Becsaptak, és semmi sem helyettesítheti azokat az érzéseket, amelyeket átélhettél volna.

„Mindig gyanítottuk, de végre hivatalosan is kimondták, az Orosz Atlétikai Szövetség megfosztott karrierem legszebb pillanaitól" – írta Twitterén Jeanny Meadows. Az angol Szavinova mögött lett második a 2010-es vb-n.

Szavinova eredményeinek törlésével a korábban sokszor meghurcolt Caster Semenya is jól járna. A dél-afrikai futó lehetne 2011 és 2012 világbajnoka 800 méteren.

„Ezüstérmet szereztem, nem is ünnepelhetek mást, mint ezüstöt. Még akkor sem, ha olimpiai bajnokká tesznek, ez csak egy díj tőlük, amit nem ünneplek. Nem sokat jelentene számomra, az országomnak nagy dolog lenne, de mint atlétának nem okoz örömet  a gondolat.

Volt valaki, aki először ért célba az olimpián, ha doppingolt, ha sem. Én második lettem, és ez sosem változik

– mondta a futó, aki hasonlóan vélekedik sok kerékpároshoz.

Miután Lance Armstrongot megfosztották Tour de France-győzelmeitől, akkor is őt tekintették nyertesnek, mert az adott körülmények között ő hozta ki a legtöbbet magából.