Erdei: Nem akarok megélhetési bokszoló lenni

2004.01.20. 13:58
"A tizedik menet táján vált biztossá bennem, hogy megnyertem a meccset" - emlékezett vissza szombati, győztesen megvívott világbajnoki döntőjére Erdei Zsolt. A félnehézsúlyú öklöző valószínűleg nem bokszol klubtársával, Dariusz Michalczewskivel, de első kihívója egyelőre még ismeretlen.
"Hihetetlen, milyen fogadtatásban részesültem itthon, és borzasztóan jólesik, hogy mennyire szeretnek az emberek. Nem is számítottam rá, hogy egy csapásra ekkorát fordul velem a világ, de élvezem" - kezdte mondandóját keddi sajtótájékoztatóján Erdei. "A legfontosabb persze az volt, hogy végre megölelhettem az édesanyámat, akivel még sem idén, sem karácsonykor nem tudtam találkozni" - folytatta.

A hatodik menet után megijedt Madár

Az újdonsült világbajnok elárulta, egy hónapig most biztosan pihen, mert nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is nagyon sokat kivett belőle a hosszú felkészülés. Az elmúlt három napban Erdei nem aludt összesen tíz órát, de hétfő este nem az ünneplés miatt nem jött álom a szemére. "Forgolódtam az ágyban, folyamatosan azon járt az agyam, ki lehet a következő ellenfelem, és őt is meg akarom, meg kell vernem."

A találkozóval kapcsolatosan kifejtette, hogy az első menetben - González csekély ellenállását látva - már érezte, hogy nyerhet. A hatodik menet táján viszont nagyon megijedt, úgy érezte, elhagyta az ereje, pedig még hátra volt a meccs fele. "Aztán varázsütésre elmúlt a fáradtságom, és a tizedik menet táján már biztos voltam, hogy én leszek a győztes. De csak az utolsó tíz másodpercet jelző gong hallatán mertem belegondolni: trónfosztás történt, és hozzám kerül Dariusz októberben elveszített öve.

Nagy türelem, nagy fegyelem

Erdei ezúttal sem nevezte meg, hogy mennyit kapott a győzelemért, de reményét fejezte ki, hogy a következő meccséért már jóval nagyobb összeget tehet zsebre. "Szeretném megalapozni a jövőmet, mert ha abbahagyom, rosszul esne, ha gyárban kellene dolgoznom. A bokszra tettem fel az életemet, gyerekkorom óta azért edzettem, hogy ezt a sikert elérjem, és nyilván szeretném, ha ez anyagi megbecsüléssel is járna. Úgy vélem, megérdemelném, rászolgáltam. Egy cikkben megélhetési bunyósokról olvastam, és nem szeretnék a jövőben ilyen lenni."

Erdei menedzsere, Dámosy Zsolt hozzátette: "eddig Zsolt még csak invesztált a sportágba, nagy türelemmel, szorgalommal és határtalan fegyelemmel. Hamarosan azonban eljöhet az idő, amikor meg is térül az elvégzett munka."

Megváltozik az élete

A menedzser megjegyezte, hogy Erdei az egyik kedvence lett az Universum irányítóinak, mert nem csak a második világbajnoka az egyesületnek, hanem mert a tárgyalások során nem voltak anyagi követelései, nem alkudozott egy vagy kétezer euróról. "Megértettük, hogy elsődlegesen a ZDF-fel kell elfogadtatni Zsoltot - a csatorna, ugye, nem feltétlenül őt akarta -, aztán szabhatunk feltételeket. Garantálom, hogy rövidesen meg fog változni Madár élete és nagy lehetőségei lesznek" - fogalmazott Dámosy.

Az Erdei karrierjét is egyengető menedzser nem titkolta, hogy a német bokszklub vezetése meglepődött Madár kifogástalan teljesítménye láttán. "Megállt körülöttük a levegő" - nyugodtan állíthatom. beszámolt arról is, hogy az HBO fizetős mozicsatorna megvásárolta a mérkőzés felvételét, így az Egyesült Államokban 80 millió néző láthat majd részletes összefoglalót Erdei és Gonzalez csatájáról.

Kokó: Gonzaleznek pontoztak

Erdei nem tartja valószínűnek, hogy összeméri erejét klubtársával, Dariusz Michalczewskivel. "Az Universum szerint nincs is értelme" - fűzte hozzá Dámosy. "Darek egyébként felhívott hétfőn, gratulált, és ugyan még nem látta a meccset, megígérte, hogy megnézi, mert sok jót hallott róla. Én azonban felfedeztem néhány hibámat." Következő ellenfelét egyelőre nem tudta megnevezni, de cáfolta, hogy az argentin Garay ellen kellene ringbe lépnie.

A mérkőzés ellenőre, Kovács Kokó István a meccset értékelendő elmondta: érzése szerint Gonzáleznek pontoztak. "Szerintem egyik menet sem volt egyértelműen odaadható a mexikóinak, de végső soron - a fölény láttán - lényegtelenné vált a pontozók ítélete."