Hopkins üzent, várja a győztes Erdeit

2011.11.21. 10:19
Élete legnagyobb győzelmére készül Erdei Zsolt. Az öklöző élete legjobb formájában van, csak így törhet át Amerikában. Magyar idő szerint újévkor, reggel hatkor bokszol Tavoris Clouddal.

Vasárnap reggel elutazott Hamburgba, hogy Fritz Sdunekkel folytassa világbajnoki felkészülését a harminchárom meccsén veretlen Erdei Zsolt. December tizenhetedikén megy tovább az Egyesült Államokba, ahol a kaliforniai Anaheimben kihívja az IBF félnehézsúlyú bajnokát, Tavoris Cloudot.

A huszonháromszor győztes Cloud nyolc évvel fiatalabb a 37 éves magyarnál, aki viszont erőnléti edzője, Klink Zoltán szerint kirobbanó erőben van.

„Már most ott tart, ahol a Mitchell elleni meccset befejezte. Nem kell azonban megijedni, nem fogom túledzeni. De az a cél, hogy a kombinációkat a meccs vége felé is pontosan megüsse, ehhez pedig jó kondi kell. Bízom a győzelmében, még azt is megkockáztatom, hogy nem pontozással fejeződik be a meccs. Majd egy borítékba rakom, mint például az úszóedzők, és előre beleírom” – magyarázta Klink.

A két súlycsoportban is világbajnok, de jelenleg cím nélküli Erdei márciustól készül fel Klinkkel, és Mitchell nyári kiütése után azt mondta, mintha új testet kapott volna, és eddig vélhetően rosszul csináltak valamit Hamburgban, mert most sokkal jobban érzi magát, sokkal dinamikusabb.

„Az elődről hadd ne mondjak semmit. Illetve annyit igen, nemcsak Zsoltot kellett meggyőzni a módszerről, hanem Sduneket is. Természetesen mi is láttuk, hogy holtpontra kerül, most pedig arra törekszik, ha holtpontra kerül is, semmiképp se legyen látható, ne érezze meg az ellenfél. Keményen készülünk, Zsolt adatai hihetetlenek. Rendszeresen mérjük őt, komoly pulzusszámnál is folyamatosan és tartósan jól teljesít.”

Megsúgta a Duna, ki lesz az ellenfél

Klink különleges viszonyba került Erdeivel, pláne miután bejöttek a jóslatai. „A Duna megsúgta nekem, kivel fog bokszolni. A tavaszi gödi lépcsőzésekkor láttam egy hajót, amelyiken Mitchell volt a felirat. Mondtam is Madárnak, Byronnal fogsz bokszolni. Hitetlenkedett, két hét múlva viszont kiderült, tényleg ő lesz az ellenfél. Most pedig két héten át ködben volt a gödi szakasznál a Duna, amikor edzettünk. Le is fotóztam, mert korábban ilyen nem nagyon volt. Most így súgott a folyó: mert a felhőt angolul Cloudnak mondják. Madár megint nem hitt nekem, mert akkor éppen Sumenov volt képben, aztán megölelt.”

A módszerről azt mondta, semmi különös. Erdei két és fél kilós mellényt vesz magára, majd hat kilót adnak a kezébe, azzal kell ütnie a bokszzsákot.

„Először öt perc, utána tíz perc, és fokozatosan emeljük az adagokat kis pihenőkkel. Alig több mint nyolcvan kiló jelenleg, már csak egyet kell leadnia, és még nagyon messze van december vége. Még a nyárinál is szálkásabb lesz, ez nem kérdés.”

Erdei a németországi Universumnál alkalmanként éppen csak hozta a súlyát az utolsó hétre. Azóta étrendet váltott, csak szusit fog enni és egy kevés csirkét. Az erejéről sokat elárul, hogy az utolsó edzésen, amikor azt kérték tőle, adjon ki mindent magából, leszakította a bokszzsákot.

Tavoris Cloud ellen szükség is lesz az erőre, mert a címvédő nagyon erős, kemény kötésű, tizenkét meneten át képes nyomást gyakorolni a riválisra. Mivel nem annyira technikás, ezért Erdei képzettségére nagy szükség lesz.

„A boksztudásomat majd most érvényesíthetem, azzal nyerhetek. Ismerem annyira a súlycsoportot, hogy tudjam, mi kell a legjobbak ellen. Meg is van már a taktika, de bolond lennék elárulni. Fritzcel ezt még csiszolni fogjuk. Nyilván sem engem, sem őt nem fogják kicserélni, én is bízom a bal kezemben, a lábamban. Meg a rutinomban. Cloud most teszi kockára harmadszor az övét, nekem a tizenharmadik címmeccsem lesz. Tizenharmadszor megy fel bennem az adrenalin, és nem hiszem, hogy annak különösebben jelentősége lenne, hogy ez lesz az első címmeccsem Amerikában. A ring ott is ugyanakkora, mint Európában” – mondta Erdei.

Nem gondol még a meccsre, mert még távoli az időpont. A meccs viszont számtalan kérdésre választ adhat. Például a motivációjára is. Az amerikai promóterrel (Lou di Bella) három találkozót kötött le, most jön a harmadik, plusz kettőre még van opció. „Majd azután derül ki, visszavonulok-e vagy sem, addig felesleges arról beszélni.”

Erdei magyarországi menedzsere, Pálfai Károly bólogatott. „Sok összetevője van a folytatásnak. Például az is, amit Hopkins mondott, amikor a súlycsoport erőviszonyairól kérdezték: Cloud elveszíti veretlenségét, ő pedig szeretne a veretlen bajnok Erdei Zsolttal egy címegyesítő meccset. Azért ez elég hatásos üzenet. Hopkinsszal pedig vétek lenne nem kiállni.”

Nemcsak a súlycsoport, az egész sportág emblematikus alakja Hóhér Hopkins, aki 46 évesen lett újra világbajnok, és kortalanságát jövőre is szeretné bizonyítani. Októberben bunyózott, ezért nem tudott Erdeinek lehetőséget adni.

Erdei ezért a meccsért még nem kap dollármilliókat, egy visszavágó vagy egy Hopkins elleni meccs viszont már azzal járna, és a hírnévvel. Erdei azért nem vonult vissza, mert szerette volna megmutatni Amerikában erejét, balegyenesét, rátermettségét.