Erdei Zsolt: Iszonyú jó kondíció kell

2011.11.02. 16:21
Erdei Zsoltnak régi vágya teljesülhet december 31-én: Amerikában bokszolhat világbajnoki címért. Ellenfele a veretlen IBF-bajnok, Tavoris Cloud lesz, csak úgy győzheti le, ha olyan jó fizikai formába tudja hozni magát, amilyenben még sohasem volt.

Két hete egy nap Erdei Zsolttal két bokszolót is hírbe hoztak, a kazah Bejbut Sumenovot és az amerikai Tavoirs Cloudot. Úgy tűnik, ha a menedzsereik az utolsó formaságokat is elintézik, az utóbbival fog bokszolni szilveszterkor. „A világbajnoki címmeccsel az egyik legnagyobb vágyam teljesült, de ezt is inkább csak akkor merném mondani, ha már ott állok a szorítóban” - mondta Erdei.

„Ha én választhattam volna, szívesebben bokszolnék Sumenovval. Nagyon hasonlóak, mindketten ugyanazt a stílust képviselik, kondícióban nagyjából ugyanazok, de Cloud technikailag képzettebb.”

Christof Hawerkamp, Erdei menedzsere szerint nem számít a név, a lényeg az, hogy világbajnoki címmeccsre szerződnek. Ezt is tűzték ki célul, két amerikai gálát, amelyikből az egyik címmérkőzés. „Zsoltot mind a szakírók, mind a közönség ismeri és elismeri már Amerikában, tetszik nekik a technikás boksza és a ringen kívüli viselkedése is.”

A feladot a vb-címmérkőzés lekötösével még Hawerkamp sem tekintené befejezettnek: „Akkor beszélhetünk arról, ha Zsolt világbajnoki övvel térhet vissza. Szeretnénk megfordítani a trendet, az Amerikába érkező bokszolók többnyire övvel érkeznek, és üres kézzel távoznak. Zsolt öv nélkül érkezik, de bízunk benne, hogy lesz rajta, amikor hazatér”.

A győzelemben Erdei is nagyon hisz: „Tudom, hogyan győzhetem le Cloudot. Erős, agilis, állandóan nyomás alatt tartja az ellenfeleit. Nekem az a feladatom, hogy kibírjam a nyomást, ehhez iszonyú jó kondícióra van szükségem, még az eddiginél is jobbra. Meg tudom verni, a lábmunkámban és a gyorsaságomban bízhatok, de ehhez a meccs elejétől fel kell vállalni a küzdelmet, és olyan jó formában lenni, hogy ne fárasszon le. Ezzel talán nem lesz baj, a legutóbbi mérkőzésen is úgy mentem be a ringbe, hogy szétpattanok az energiától, ez kellő önbizalmat adhat. Persze még erre a fizikumra is rá kéne építenem”.

Erdei és menedzsere sem gondolkodik azon, hogy mi következhet a címmeccs után, újabb mérkőzések vagy a visszavonulás. “A folytatás függhet a motivációmtól vagy a fájdalmaktól is. “Az egy dolog, hogy az izmaimat teljesen átformáltam, de az ízületeim ugyanazok, senki nem töltött zselét a helyükre, ezért is kell nekem egy-egy mérkőzés után háromhónapos regenerációs időszak.”

A mérkőzés pontos helyéről és idejéről egyelőre még nem született megállapodás, eddig Anaheim és Saint Louis is szóba került. Ettől is függhet Erdei további programja, a két város más-más időzónába esik, nem mindegy, mikor utazik oda. A tervek szerint Fritz Sdunekkel két hétig Németországban végez speciális edzésmunkát, majd az USA-ban finomítják a formáját.

Erdei szerint ideális az a táv, ami még a meccsig hátra van, és elég lesz a felkészüléshez. Jóval kedvezőbb is a helyzet, mint amikor úgy edz valaki, hogy nem tudja, mikor lesz a következő mérkőzése. “A bizonytalanságot mondhatni már megszoktam, de ugyanakkor motivációs határokat szab, és befolyásolhatja az edzéseket. Ha nincs cél, én sem tudok száz százalékon pörögni."