Tour: 5 év után nyert szakaszt Vinokurov

2010.07.17. 18:21

Vinokurov megtréfálta a mezőnyhajrára készülő sprintereket. A cél előtt 7 kilométerrel szökött, és öt év után ismét szakaszt nyert a Tour-on. A zöld trikó ismét gazdát cserélt, holnaptól megint Petacchi viseli.

Vasárnaptól már a Tour legkeményebb része, a Pireneusok következik, így a szombati szakasz az utolsó alkalmak egyike volt, hogy a sprinterek megmutassák magukat. Számukra a következő négy szakasz a túlélésről és a versenyben maradásáról fog szólni. A pontverseny továbbra is nyitott, Petacchi és Hushovd között dőlhet el.

Hushovd pénteken két köztes sprintben gyűjtőtt pontjaival szerezte vissza a zöld trikót, miközben a véghajrákban egyelőre olasz ellenfele a sikeresebb két etapgyőzelmével. Hushovd maga is elismerte, hogy csak akkor őrizheti meg a zöld trikót, ha a kevésbé jól fizető köztes sprintekre megy rá. „Nem gondolom, hogy olyan sprintspecialista lennék, mint Cavendish. Úgy hiszem, inkább sokoldalú kerékpáros vagyok, aki mindenféle terepen elég jól megy. Ez az oka, amiért tavaly megnyertem a zöld trikót. Azt gondolom, idén is csak hasonló módon nyerhetek, bár még nagyon messze van a vége” – mondta Hushovd a cylingnews.com –nak.

A sprinterek csapatai pillanatnyi kétséget sem hagytak afelől, hogy szombaton mezőnyhajrában dől el a szakasz. A szakasz elején ugyan egy jó nevekből álló hármasnak sikerült meglépni: az idei Criterium de International győztese, Pierrick Fedrigo, a két szökéssel elért szakaszsikert jegyző Chavanel, valamint a korábbi Tourok egyik legtöbbet szökő versenyzője Juan Antonio Flecha alkotta a csoportot. A Lampre és a Columbia, Petacchi és Cavendish csapatai azonban nem engedték túl messzire őket.

A négypercnyire is hízott előnyt 10 kilométernél nullázták le, ahol megkezdődött a sprinter vonatok összeállása. A 2008-as világbajnok, Ballan azonban mindenkit meglepett.

A cél előtti emelkedőn ellépett a mezőnytől, magányos akciójára Vinokurov, Cunego és Voeckler reagált. Vinokurov jobban bírta az emelkedőt, így hét kilométernél leelőzte Ballant, és egyedül száguldott a cél felé. Az üldözőket bedarálta a mezőny, de a kazah kibírta egyedül az élen, és 13 másodperccel előbb ért célba. A másodikként Cavendish, harmadikként Petacchi hajrázott, Hushovd csupán nyolcadikként ért be, így holnaptól megint Petacchié a zöld trikó.

Vinokurov már pénteken is szakaszgyőztesnek érezhette magát, ám a Schlecket betámadó Contador és Joaquin Rodriguez utolérte a hajrában, és csak harmadik lett. Vinokurov utoljára öt évvel ezelőtt nyert szakaszt a Tour-on, majd 2007-ben doppingolás miatt két évre eltiltották a versenyzéstől.

Folytatódik Contador és Schleck párbaja

A 14. szakaszt vasárnap már a Pirenusokban teszi meg a mezőny, a két első kategóriás hegy és a hegyi befutó jelenetős változásokat hozhat az összetettben. Természetesen minden szem Schleckre és Contadorra szegeződik. Az utóbbi a 12. szakaszon nyújtott teljesítményével bizakodóbban várhatja a folytatást.

Pénteken Contador kirobbanó erőben hajtott a cél előtti meredeken, hiába próbálkozott vele menni a sárga trikós Schleck, egyszerűen nem bírta vele az iramot, és 10 másodpercet elbukott az előnyéből. Ez az erőkülönbség intő jel is lehetne Schlecknek, bár azt vallja, hogy egész más hosszú emelkedőket megmászni, mint egy sík rész után egy meredeken hajrázni. Szerinte Contador ezért támadta be szombaton, mert fél tőle, aki minden egyes alkalmat ki akar használni.

“A Tour felkészülésem célja az volt, hogy a Pireneusokban legyek jó, tehát gyengébb már nem lehetek. A Pireneusok nagyon más lesz, pénteken nagyon sok kerékpáros maradt az utolsó emelkedőn, a Pireneusok Contador és a közöttem lévő párbajról fog szólni” – mondta a hegyeket magabiztosan váró Schleck.

Eredmények:

13. szakasz, Rodez- Revel 196 km

1. Alexander Vinokourov (Kaz) Astana 4:26:26

2. Mark Cavendish (GBr) Team HTC - Columbia + 13 mp

3. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre-Farnese Vini

4. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Professional Cycling Team

5. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Caisse d'Epargne

6. Julian Dean (NZl) Garmin - Transitions

7. Anthony Geslin (Fra) Française des Jeux

8. Thor Hushovd (Nor) Cervelo Test Team

9. Grega Bole (Slo) Lampre-Farnese Vini

10. Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale

Összetett: (sárga trikó)

1. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank 63:08:40

2. Alberto Contador (Spa) Astana + 31 mp

3. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 2:45

4. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank +2:58

5. Jürgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3:31

6. Levi Leipheimer (USA) Team Radioshack + 4:06

7. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 4:27

8. Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha + 4:58

9. Luis Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne + 5:02

10. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas + 5:16

11. Ivan Basso (Ita) Liquigas + 5:30

15. Carlos Sastre (Spa) Cervélo + 7:34

18. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team + 8:08

36. Lance Armstrong (USA) RadioSchack +25:38

Pontverseny (zöld trikó)

1. Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 187 pont

2. Thor Hushovd (Nor) Cervélo 185 pont

3. Mark Cavendish (Gbr) Team HTC - Columbia 162 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó)

1. Anthony Charteau (Fra) Bbox 107 pont

2. Jerome Pineau (Fra) QuickStep 92 pont

3. Mario Aerts (Bel) Omega-Pharma Lotto 65 pont