Tömegbukás tarolt a Giro gyásznapján

2012.05.07. 17:26

A tavaly tragikus körülmények között elhunyt Wouter Weylandt emlékének ajánlották a Giro d'Italia harmadik szakaszát. A szakaszt az ausztrál Matthew Goss nyerte, de a hajrában egy tömegbukásban a rózsaszín trikós Taylor Phinney is súlyosan megsérült, kérdéses, hogy folytatja-e a versenyt.

A 2011-es Girón mindenkit sokkolt Weylandt halála, a végzetes bukás a harmadik szakaszon történt, hovatovább 2010-ben Weylandt éppen a harmadik szakaszon nyert, ezért ajánlották a szervezők a héfői etapot a belga kerékpáros emlékének, és a cél és rajthelyül szolgáló Horsens város polgármesterének is. A városvezető hétvégén hunyt el.

A szakasz egyperces gyászszünettel kezdődött, levetítették Weylandt 2010-es szakaszgyőzelmének képeit, majd lejátszották Weylandt kedvenc számát, a Kings of Leon Sex on Fire-ját.

Ahogy várható volt, a Dániában rendezett 190 kilométeres sík szakasz mezőnybefutóval végződött. A sprintet a vasárnap második Goss nyerte, igaz, az is segítette, hogy a cél előtt 150 méterrel ellenfelei közül több tömegbukásba keveredett. A bukást a hirtelen jobbra kivágó Ferrari indította el, a 60 kilométer per óra feletti sebességnél nem volt esélye korrigálni a mögötte érkező kerékpárosnak, óriásit repült, majd benne buktak el a többiek. (A videón 7:35-től.)

A bukásban a szombati szakaszgyőztes Cavendish is benne volt, ő szakadt mezben, vállán a kerékpárral sétált át a célvonalon. Cavendishnél aggasztóbb a rózsaszín trikós Phinney helyzete. A BMC bringását sokáig ápolták a földön, bár végül ő is beért, nem valószínű, hogy folytatni tudja. Az első hírek szerint eltörte a bokáját. Ha feladja a versenyt, a következő szakaszon Geraint Thomas viseli a rózsaszín trikót.

Eredmények:

3. szakasz, Horsens-Horsens, 190 km
1. Matthew Harley Goss (Aus) Orica GreenEdge        
2. Juan José Haedo (Arg) Team Saxo Bank       
3. Tyler Farrar (USA) Garmin - Barracuda       
4. Arnaud Demare (Fra) FDJ-Big Mat       
5. Mark Renshaw (Aus) Rabobank Cycling Team       
6. Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team       
7. Alexander Kristoff (Nor) Katyusa Team       
8. Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM    
9. Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli       
10. Fumiyuki Beppu (Jpn) Orica GreenEdge

Összetett:
1. Taylor Phinney (USA) BMC 9:23:41
2. Geraint Thomas (GBr) Sky + 0:09
3. Alex Rasmussen (Den) Garmin-Barracuda + 0:13