A maffia lopta el Pantani Giro-győzelmét

2015.09.28. 10:33

Az országúti kerékpár egyik legtragikusabb hőse az olasz Marco Pantani lett, hiába ért a csúcsra, nyert Tour de France-t és Giro d'Italiát, nem élvezhette sokáig a sikert, 2004-ben öngyilkos lett. A Gazetta dello Sport most egy újabb szomorú, Pantani életét erősen befolyásoló mozzanatról írt. A maffia vehette el Pantani 1999-es Giro-győzelmét.

Pantani 1998-ban élete legsikeresebb szezonját produkálta, összehozta azt, ami nagyon keveseknek sikerült, egymás után megnyerte a Girót és a Tourt is.  1999-ben is jó esélye volt rá, hogy megnyerje a Girót, rajta volt a rózsaszín trikó, és már csak egy hegyi szakasz volt hátra, amit öt és fél perc előnnyel várt. A versenyt azonban nem fejezhette be, mert kiderült, gondok vannak a vérmintájával. A hematokrit szintje két százalékkal magasabb volt a megengedettnél.

Ebben az időszakban valószínűleg nem sok olyan kerékpárost találtak volna, akinek minden rendben van a vérével, de a Gazetta szerint nem véletlenül bukott le Pantani éppen akkor. A nápolyi maffia, a Camorra óriási pénzeket bukott volna az illegális fogadásokkal, ha Pantani megnyeri a Girót, ezért tettek róla, hogy esélye se legyen rá.

A történetet a Camorra egyik börtönben lévő tagja, Renato Vallanzasca írta meg könyvében 2004-ben, hogy fülest kapott, tegye minden pénzét Pantani ellen, mert biztos nem megy végig a Girón, erről 2014-ben újra beszélt erről egy interjúból. A rendőrök ezután kikérdezték, és Vallanzasca három nevet olyan nevet megadott nekik, akik tudhattak akkor az ügyről. Az egyik Camorra-tag a kihallgatások során megerősítette Vallanzasca állításait.