2024. július 6. 18:00
Anglia
Svájc
Düsseldorf Arena Negyeddöntő
2024. július 6. 21:00
Hollandia
Törökország

Az erdélyi paralimpiai bajnok a világ legjobb ép bringásai ellen teker

2016.02.03. 13:31

A valenciai kerékpáros körversenyen indul Novák Károly Eduárd csíkszeredai paralimpiai bajnok, aki pályafutása során először versenyezhet a sportág elitjéhez tartozó, World Tour csapatok tagjaival.

Novák Károly Eduárd mellett a Tusnad Cycling Team hét tagja is indul a szerdán kezdődő valenciai körversenyen. Nováknak ez lesz pályafutása egyik legerősebb versenye. A Valenciai Körverseny 2.1-es besorolású, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) rangsorában a második legerősebb kategóriájú.

„A verseny számomra egy érdekes kihívás, de motivációkkal teli esemény is lesz. Az igazság az, hogy kissé izgatott vagyok, de azt hiszem, nagyon fog nekem tetszeni a verseny. Egy álmom vált valóra azzal, hogy a világ legjobb kerékpárosai mellett és ellen versenyezhetek" – írta Novák a Tusnad Cycling Team facebookján.

Novák Károly Eduárd számára különleges alkalom az indulás, és egyben társadalmi üzenetet is közvetít, hiszen azt igazolja, hogy fogyatékos sportoló is összemérheti erejét ép társaival. „Be akarom fejezni a versenyt. Tudom, hogy nagyon nehéz, de számomra nincs lehetetlen" - mondta a csíkszeredai sportoló.

Novák 1996-ban szenvedett autóbalesetet, ami miatt amputálni kellett jobb lábfejét. Addig gyorskorcsolyázott, majd 2001-től váltott kerékpárra. Jobbára az épek között versenyzett, majd ő lett a Tusnad Cycling alapítója is. Később a román szövetség elnökeként is dolgozott.

Parakerékpárosként pályán és országúton is versenyzett, háromszoros világbajnok lett, majd 2012-ben a csúcsra ért. A londoni paralimpián az egyéni üldözőversenyt megnyerte, ez lett Románia történetének első paralimpiai aranyérme, míg egyéni időfutamban második lett.

A valenciai körversenyen többek között olyan bringások indulnak, mint az olasz Fabio Aru, a spanyol körverseny, a Vuelta a Espana tavalyi győztese, de jelen lesz a világelit 16 csapatának fele is. A verseny szerdán 16 kilométeres egyéni időfutammal kezdődik, az Eurosport 2 élőben közvetíti.