Elvitte a vihar a magyar Tourt, de a leggyorsabb magyart megmentette

2017.06.28. 17:15

Óriási viharba tekert bele a Tour De Hongrie, a magyar kerékpáros körverseny mezőnye szerdán a Keszthely és Zalaegerszeg közötti első szakaszon. Pontosabban tekert volna, ha a szervezők nem ennyire éberek, és nem állítják meg a vezető bringásokat, illetve szakítják félbe a versenyt a napi 65. kilométer, épp Sümeg után.

tourko

A tévében látszott, hogy óriási esőfelhők alá tekernének be, és hogy a szél akkora, hogy lefújná őket az útról. Jó döntés volt megállni. A legtöbben azonnal kihasználták a lehetőséget, az árokparton pisiltek, a többiek nyugodtan beszélgettek.

tour1

145 kilométert kellett volna szerdán megtenniük, majdnem a felét sikerült csak, kis várakozás után visszafordultak Sümegre, a napot hivatalosan is lefújták.

A futam csütörtökön folytatódik, a második szakasszal.

A zsűri a nemzetközi szövetség horvát vezetőbírójának, Rodolfo Segnannak a vezetésével úgy döntött, hogy törli a szakasz összes eredményét, miután a versenyzők nem teljesítették az etap 80 százalékát.

Így a prológ eredményei szerinti állással vág neki a Velence és Siófok közötti 138 kilométernek csütörtökön a 18 csapat 106 versenyzője.

Vagyis a nap győztese a pályakerékpáros Szalontay Sándor, a keddi egyéni időfutam második helyezettje, aki a leállítás előtt három kilométerrel feladta a versenyt, ám a törlés miatt rajthoz állhat Velencén.

"A zalaegerszegi befutó helyszínéről azt az információt kaptuk, hogy az ottani körpálya veszélyes. Miután a mezőny előtt gyorsan beértünk a viharzónába, nyilvánvaló volt, hogy ilyen körülmények között nem lehet kerékpárversenyt rendezni" - felelte a főszervező a döntés után az MTI kérdésére. Elmondta, látták, ahogy faágak szakadtak az útra, kényszerűségből még az arra közlekedő autók is megálltak az út szélén, így nem volt más döntés, mint a mezőny megállítása Sümeg után, biztonságos távolságban a vihartól.

"Sajnáljuk, mert egy nagyon szép szakasz úszott el így, de ez benne van a kerékpársportban. A fontos, hogy nem történt baj" - fogalmazott Eisenkrammer Károly.