Valter Attila csapata történelmet írt a Vueltán: Jumbo-tripla a spanyol körversenyen

2023.09.17. 20:35
Az amerikai Sepp Kuss győzött a vasárnap zárult Vuelta a Espanán, amelyen Valter Attila a 22. helyen végzett, csapatuk, a Jumbo-Visma pedig történelmi triplázást hajtott végre azzal, hogy egy évben megnyerte a Giro d'Italiát, a Tour de France-t és a spanyol országúti kerékpáros körversenyt is – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Dupla tripla – összegezhetnénk a Jumbo Visma teljesítményét, hiszen a csapat három versenyzője zárt a spanyol körverseny összetett dobogóján, miközben mindhárom nagy európai körversenyben is ők diadalmaskodtak. Utóbbi legutóbb az 1966-os spanyol körversenyen a Kas-Kaskolnak sikerült három hazai kerékpárossal.

A holland csapat bringásai közül az amerikai Kuss mögött a második helyet a dán Jonas Vingegaard, a harmadikat a szlovén Primoz Roglic szerezte meg.

Valter Attila segítőként kiváló teljesítményt nyújtva a 22. helyen végzett az összetettben, és dobogóra állhatott Madridban, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt.

Ami Kuss teljesítményét illeti: a hatodik etapon egy nagy előnnyel hazaért szökésből nyert, ezzel került jó helyzetbe összetettben, a 8. szakaszon pedig átvette a piros trikót, amelyet aztán nem is adott ki kezéből, így pályafutása első háromhetes körversenyén győzött.

A Vueltán a 2013-ban diadalmaskodó Chris Horner után ő lett a második amerikai győztes, egyben a második olyan kerékpáros az 1957-ben Girót nyert olasz Gastone Nencini után, aki egy naptári éven belül teljesítette mindhárom Grand Tour-viadalt, és az egyiket meg is nyerte.

A záró szakaszt az utolsó 40 kilométert szökésben töltő ausztrál Kaden Groves nyerte – jegyezte meg az MTI.

(MTI / Index)