Vizsgálják Alboreto halálának körülményeit

2001.04.26. 15:26
A cottbusi államügyészség lefoglata a szerdán a Lausitzringen halálos balesetet szenvedett Michele Alboreto autóját.
A 44 éves olasz pilóta az Audi R8-as gépeinek tesztelése közben 300 km/órás sebességnél vesztette el uralmát járműve felett, majd felborult. A balesetet nem élte túl, azonnal szörnyethalt. A cottbusi hatóságok szerdán máris lefoglalták a roncsot, melyet tüzetes vizsgálatnak vetnek alá. A Lausitzringet, ahol a szerencsétlenség történt, mindössze nyolc hónapja adták át.

"Mindent megteszünk, hogy kiderítsük a tragédia okát" - jelentette ki Wolfgang Ullrich csapatfőnök.

Alboreto része a Ferrari történelmének

Alboreto 1981-től 1994-ig volt tagja a gyorsasági világbajnokság mezőnyének, a Tyrrell, a Ferrari, a Lola, a Footwork és a Minardi autóit vezette. Összesen 194 futamon állt rajthoz, öt GP-győzelmet és 186,5 pontot szerzett. Valamint kilencszer állhatott föl a dobogó második, illetve kilencszer a harmadik fokára. 1985-ben a Ferrari színeiben második helyen végzett a vb-pontversenyben.

"Michele Alboreto rendkívül fontos szerepet játszott pilótaként a Ferrari történetében. Intelligens volt, s az autók fejlesztésében is kiemelkedő munkát végzett, minden hibára felhívta a figyelmet. Halála súlyos csapást jelent számunkra, s mély szomorúsággal tölt el mindenkit" - mondta Luca di Montezemolo.

A Ferrari elnöke hozzátette: a szerdán elhunyt 44 éves autóversenyző 1994-ben befejezett Forma-1-es pályafutása után sem vett vissza a tempóból, a tőle megszokott lendülettel versenyzett tovább az autósport más szakágaiban. Sikeres résztvevője lett a híres Le Mans-i 24 órás versenyeknek: 1997-ben - még Porschéval - tagja volt a győztes triónak, 1999-től állt az Audi szolgálatába, 3. hellyel debütált, s most is a német márka egyik pilótájaként készült a június 16-17-i eseményre.

Gyászol a Forma-1 és egész Itália

A családtagokat rendkívül megrendítette a németországi tragédia, lelkiállapotukról az egyik unokatestvér, Marisa nyilatkozott egy olasz hírügynökségnek.

"Senki sem tudja elképzelni, hogy most milyen hangulat uralkodik nálunk. Mindenkit felzaklatott a tragikus baleset, próbáljuk felfogni a történteket" - mondta Marisa, aki ezekben a napokban Alboreto két kislányánál és özvegyénél tartózkodik.

Michele Alboreto annak ellenére egyik kedvence volt az 1988-ban elhunyt Enzo Ferrarinak, hogy a "Commandatore" sosem kedvelte az olasz pilótákat. "Nagyon gyors, szép a vezetési stílusa. Szinte mindenben Wolfgang von Tripsre emlékeztet" - mondta egykor a maranellói csapat alapítója.

A német legenda, akihez Alboretót hasonlította Enzo Ferrari, 1956 és 1961 között erősítette az olasz istállót, 2 futamgyőzelmet aratott, 40 évvel ezelőtt a monzai pályán szenvedett 13 szurkoló életét is kioltó halálos balesetet.

Michael Schumacher, napjaink egyik Ferrari-pilótája is megrendülten fogadta volt kollégája halálhírét. "Sokkol, ami Michelével történt. Szörnyű, hogy ilyen tragédia előfordulhat, a nehéz pillanatokban csak a családjára tudok gondolni" - nyilatkozta Schumacher.

Olaszországban természetesen minden napilap a címlapon foglalkozott a versenyző halálával.

"Alboreto végzetes futama" - írja a La Gazzetta dello Sport, majd kiemeli -"Alboreto volt az utolsó olasz, aki eséllyel harcolt a világbajnoki címért".