Meghalt Michele Alboreto

2001.04.25. 23:15
Szerdán délután a németországi Lausitzringen egy Audi tesztelése közben halálos balesetet szenvedett Michele Alboreto, többszörös Forma-1-es futamgyőztes pilóta.
Amikor még a Ferrarinál versenyzett
fotó: ANSA
Szerdán életét vesztette Michele Alboreto. Az olasz autóversenyző délután fél hatkor a Berlin melletti Lausitzringen tesztelte az Audi Le Mans-í 24 órás versenyre szánt autóját, amikor az egyik egyenes végén a kocsiról levált egy alkatrész. A gép azonnal irányíthatatlanná vált, többször folborult, s teljesen összeroncsolódva állt meg. Alboreto nem élte túl az ütközést, azonnal szörnyethalt.

Az Audi részéről Wolfgang Ullrich nyilatkozott a balesetről. "Mindent megteszünk, hogy mihamarabb kiderítsük a hiba okát. Nem tudjuk, mi történhetett, mert a kasztni, melyben Michele ült, már többezer kilométert tett meg mindenféle gond nélkül. Ezekben a pillanatokban mély megrendüléssel gondolunk Alboretóra, s részvétünket fejezzük ki özvegyének, Nadiának, s a család többi tagjának" - mondta Ullrich.

'85-ben második lett Prost mögött

Öt nappal ezelőtt
fotó: Giovanelli
Michele Alboreto 14 szezonon keresztül versenyzett a Forma-1-ben, 194 nagydíjon állt rajthoz, melyek közül ötöt megnyert. Győzelmeit a Tyrrell és a Ferrari színeiben szerezte, utóbbival 1985-ben - Alain Prost mögött - második lett a világbajnoki pontversenyben. A Scuderianál 1984 és 88 között vezetett, s ő volt az utolsó olasz sofőr, akit a gyár alapítója, a legendás Enzo Ferrari maga igazolt le, s hazai pilótaként ő győzött utoljára Ferrarival.

Az utóbbi években Alboreto az Audi szerződtetett versenyzője volt, s hosszú távú viadalokon állt rajthoz. Egyik legnagyobb álma a Le Mans-i 24 órás megnyerése volt, azonban túl korai halála - 44 éves volt - megakadályozta célja megvalósításában.