Todt: Barrichellónak azt kell tennie, amit kérünk tőle

2001.05.15. 16:13
"Barrichello a Ferrari alkalmazottja, akit azért fizetnek, hogy a csapatot szolgálja. Engedelmeskednie kell az utasításoknak, ugyanúgy akár egy mérnöknek, nekem vagy az istálló bármely más tagjának."
A vasárnapi Osztrák Nagydíj 69. körében, azaz két fordulóval a cél előtt, Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke utasította a második helyen autózó Rubens Barrichellót, hogy engedje el csapattársát, a világbajnoki pontversenyt vezető Michael Schumachert.

Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke
A brazil pilóta ugyan teljesítette főnöke kérését, azonban nem rögtön, hanem csupán száz méterrel a kockás zászló előtt: Rubinho igen látványosan adta át a helyét a háromszoros világbajnoknak, aki így négy helyett hat ponttal gazdagodott.

A Ferrari döntése nagy vitát váltott ki a futam után, sokan ugyanis sportszerűtlennek tartották az olasz istálló taktikáját.

Ez ügyben készített interjút a La Gazzetta dello Sport nevű olasz napilap Jean Todttal, a Ferrari csapatfőnökével.

Ha újra futhatnák a hétvégi versenyt, akkor is ugyanígy határozna Barrichellóval kapcsolatban?

"Döntésünket megfontoltuk, s ma is ugyanúgy cselekednénk, azaz kérnénk Rubenset, hogy engedje maga elé Michaelt. Biztos vagyok benne, hogy más csapatok is ezt tették volna, sőt kijelenthetem, hogy nem ez volt az utolsó ilyen kérés a Forma-1-ben. Minden istállónak megvan a maga filozófiája, s mi, miután mindent jól átgondoltunk, ekkép döntöttünk. Szerintem helyesen cselekedtünk, még akkor is, ha csupán hat versenyen vagyunk túl. Természetesen az csak később derülhet ki, hogy tényleg a legjobb döntést hoztuk-e azzal, hogy Michaelnek adtuk a második helyet, azonban biztos, hogy abban a pillanatban ez tűnt a legjobbnak."

Létezik a Ferrarinál pilótasorrend? Azaz, van egyes és kettes számú versenyző?

"Nincs semmiféle előre meghatározott szabály. Ausztriában amíg Barrichellónak esélye volt a győzelemre, hagytuk, hadd küzdjön szabadon a sikerért, egészen az utolsó körig. Amikor azonban láttuk, hogy nincs sansza nyerni, úgy véltük, hogy a plusz két pont nélkülözhetetlen Schumacher számára a világbajnoki pontversenyben."

Könnyű döntés volt?

"Sosem könnyű egy versenyzőtől azt kérni, hogy engedjen el egy másikat. De emiatt senki nem kritizálhat minket, ugyanis mindannyian ugyanannak a csapatnak a tagjai vagyunk, s mindig az istálló sikere a legfontosabb a számunkra. Barrichello is a csapat tagja, s azt kell tennie, amit a csapat kér tőle. Ő profi, aki azért kapja a fizetését, hogy a Ferrari érdekeit szolgálja. Az pedig világos, hogy egy pilótának engedelmeskednie kell minden utasításnak, ami az istálló érdekeit szolgálja, csakúgy mint nekem, a mérnököknek vagy bármely másik csapattagnak is. Barrichello végre is hajtotta azt, amire felszólítottuk."

Nem tartott attól, hogy Barrichello esetleg nem veti alá magát az utasításnak?

"Nem, abszolút nem."

Most a csapat adósa Barrichellónak?

"Rubinho egy Ferrarit vezet, a Ferrari pedig senkinek sem az adósa."

A szerződéshosszabbítási tárgyalások során számítani fog, hogy a brazil tiszteletben tartotta a csapat kérését?

"Semmin sem fog változtatni. Ami nekem tetszett, az az, hogy Barrichello élete egyik legjobb versenyét futotta, még akkor is, ha utóbb néhányan kritizálták. Zeltwegben remek formát mutatott, ő egy nagyon erős pilóta."