Natália
-3 °C
8 °C

Michael Schumacher meg akarta tiltani az előzést Monzában

2001.09.17. 08:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Olasz Nagydíjon Juan Pablo Montoya megszerezte élete első F-1-es győzelmét, ám a futam nem csak a kolumbiai sikeréről marad emlékezetes. Ha például Michael Schumacheren múlik, akkor a rajtra is másképp került volna sor. Sőt, lehet, hogy sor sem került volna...
Vasárnap Monzában Juan Pablo Montoya megszerezte élete első Forma-1-es győzelmét, ám a nagydíj nem csak a remek verseny, hanem a starttal kapcsolatos procedúra miatt is emlékezetes marad. Hogy milyen procedúráról van szó? Nézzük az eseményeket sorjában!

Michael Schumacher aggódott...

Természetesen mindennek köze van a keddi, Egyesült Államok elleni terrortámadáshoz, melyben feltehetően több ezer civil polgár vesztette életét. Mindehhez még kapcsolódik Alex Zanardi, volt Forma-1-es pilóta szörnyű szombati CART-balesete, ami a sorozat európai premierjén, a német Lausitzringen történ. Zanardi autójának egy másik kocsi ütközött, s a szerencsétlenség következtében a kétszeres CART-bajnok mindkét lábát amputálni kellett a térde fölött.

Michael Schumacher pedig, akit már az amerikai tragédia is nagyon megviselt, valószínűleg Zanardi balesetének hatására, a legrosszabbtól tartva, kérte az FIA-t, hogy az Olasz Nagydíjat sárga zászló alatt indítsák el. (Így mindenképpen elkerülhető lett volna az a karambolsorozat, ami a startnál történt.) Ám természetesen az FIA visszautasította a világelső kérését. Ezt követően Schumacher, még szombat délután, a pilótákhoz fordult, s meg is állapodott velük, hogy a verseny csak az első két - mindenki által veszélyesnek tartott - lassító után kezdődik, azaz addig előzni nem szabad.

Villeneuve volt az egyetlen "lázadó"

Jacques Villeneuve azonban - egyedüliként a versenyzők közül - nem egyezett bele Schumacher javaslatába, s az Arrows és a Benetton vezetői is utasították sofőrjeiket, hogy ha tudnak, előzzenek. Michael Schumacher ennek ellenére még közvetlenül a rajt előtt is személyesen beszélt az összes pilótával - a ferraris egyenként ment oda percekkel a rajt előtt mindenkihez -, hogy ha lehet, az első két sikánban, a balesetek elkerülése végett, ne próbálkozzon előzéssel.

Végül, mint kiderült, Schumacher javaslata nem járt sikerrel, hiszen az első kettős kanyarban Button - Benetton - kilökte Trullit, s több másik autónak, köztük Hakkinenének is, le kellett vágnia a hajlatot, bár szerencsére komoly ütközés nem történt.

Schumacher örült, hogy mindenki megúszta

Ezek után nézzük, mit nyilatkoztak a főszereplők a futamot követően. Michael Schumacher - aki az egész hétvégén, mondván, nagyon megviselték az Amerikában történtek, szóba sem állt a sajtóval - megkönnyebbülten fordult az újságírókhoz. Néhány mondatnál több viszont most sem hagyta el a száját: "A lényeg, hogy senkinek sem történt baja, mindenki épp bőrrel úszta meg ezt a hétvégét. Ez a legfontosabb, bevallom örülök, hogy véget ért ez a három nap".

Jacques Villenuve a startról beszélt: "Nem egyeztem bele Schumacher javaslatába, mert én autóversenyző vagyok, s azért jöttem ide, hogy azt tegyem, ami a munkám, azaz versenyezzek".

Bernie Ecclestone, az F-1 mindenható ura szintén a már említett sikánokat bírálta.

"A Forma-1 szabályai nem adnak lehetőséget arra, hogy egy versenyt, ha csak a rossz időjárás nem követeli meg, sárga zászló alatt indítsunk el. Ezzel együtt én megértem a pilóták aggodalmát, a célegyenes utáni két lassítónak valóban nem kellene ott lennie" - szólt Ecclestone.

Vasárnap csak Montoya ünnepelt

Most pedig végre halljuk azt a sofőrt, aki mindezekkel a gondokkal nem foglalkozott, hanem önfeledten örült élete első F-1-es győzelmének, azaz Juan Pablo Montoyát.

"Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy végre sikerült nyernem. Ez még csak az első évem a Forma-1-ben, ezért nem igazán számítottam ilyen hamar a sikerre. Habár a szezonban már többször is csak a balszerencse gátolt meg a győzelemben, nem lettem ideges, mert biztos voltam benne, hogy a megfelelő időben majd felállhatok a dobogó tetejére. Külön öröm, hogy ez a siker épp ma, édesapám születésnapján történt, aki itt van velem Monzában, így még nagyobb az öröm. Én csütörtökön leszek 26 éves, azaz magamat is megajándékoztam" - mondta boldogan Montoya.

Head is elégedett Montoyával

A kolumbiai pilótát a Williams-csapat főmérnöke és társtulajdonosa, Patrick Head is csak dícsérni tudta.

"Nagyon elégedett vagyok Montoyával, megérdemelte már ezt a sikert. A verseny elején kicsit megijedtünk, ugyanis a kocsijának a gumijai a szokásosnál jóval hamarabb elkoptak. Ő viszont úrrá lett a helyzeten, s maga mögött tudta tartani Schumachert, ami elengedhetetlenül fontos volt a győzelemhez. Biztos vagyok benne, hogy a pozitív sorozat tovább fog folytatódni, s Juan Pablo még nagyon sokszor ünnepelhet majd" - nyilatkozta Head, csapata idei negyedik sikere után.

Az Amerikai GP-t megrendezik, de...

Befejezésképp pedig ejtsünk néhány szót a következő F-1-es futamról, az Amerikai Nagydíjról! A versenyt, dacára a New York-i, washingtoni és pennsylvaniai eseményeknek, az FIA mindenképpen meg akarja rendezni az eredeti időpontban, azaz szeptember 30-án. A pilóták közül azonban többen - élükön a Schumacher fivérekkel - nem szívesen utaznának épp most az Egyesült Államokba.

A körülményeket tovább nehezíti, hogy az autókat szállító gépek Londonból semmiképp sem szállhatnak föl, erre csak a kontinensen kerülhet sor. Azaz miután a hét angol csapat visszavitte kocsijait Britanniába, az ilyenkor elengedhetetlen revízióra, vissza kell őket hoznia, és Hollandiában vagy Luxemburgban kell repülőre tenni. Ezenkívül a speciális csomagoknak még egy óriási méretű röntgenen is át kell menniük, ami szintén nem egyszerű procedúra. Ráadásul, ha Angliából a kontinensre légi úton kell megtenniük az utat, akkor mindezt kétszer kell végrehajtani, vagyis szinte már most jobb, ha elkezdenek csomagolni az istállók. S akkor a megnövekedett utaztatási költségekről még nem is szóltunk...

Mindezek ellenére Bernie Ecclestone szilárdan állítja, hogy szeptember 30-án, Indianapolisban lesz F-1-es futam, de ne lepődjünk meg, ha esetleg az ügyben a hét folyamán más döntés születik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!