Montoya első győzelme

2001.09.16. 16:15
Juan Pablo Montoya megszerezte élete első F-1-es győzelmét az Olasz Nagydíjon. Másodikként Barrichello, harmadikként Ralf Schumacher ért célba a végig izgalmas versenyen. Michael Schumacher ma csupán a negyedik helyen végzett, a két McLaren pedig kiesett.
A 72. Olasz Nagydíj rajtjához csupán húsz autó sorakozott fel, Fisichellának és Heidfeldnek műszaki gondok miatt a boxból kellett indulnia. A pályán Montoya a pole pozícióból remekül jött el, utána Barrichello, majd Ralf és Michael Schumacher következett. A báty azonban még az első Lesmo-kanyarban megelőzte öccsét. A további pontszerző helyeken Coulthard és De La Rosa állt, Trulli az első sikánban megpördült, Hakkinen pedig a tizenharmadik helyre esett vissza.

Az élen a kilencedik körben Barrichello megelőzte Montoyát, s szédületes tempóban távolodott a williamsestől. Ekkor már nem volt versenyben Coulthard és Button sem: a két britnek a motorja mondta fel a szolgálatot, s nem sokkal később Hakkinen is kiállt. Kissé hátrébb, az ötödik helyért Verstappen, Alesi és Raikkönen vívott remek csatát.

Barrichello 17 másodpercet töltött a boxban

A boxkiállásokat Michael Schumacher kezdte meg a 18-ik fordulóban, majd jött csapattársa, aki azonban a benzincső hibája miatt legalább hat-hét másodpercet veszített. Az élre tehát visszaállt Montoya, épp márkatársa, Ralf Schumacher elé. Mögöttük a két Ferrari száguldott Barrichello, Schumacher sorrendben.

Montoyaék csak egyszer tankoltak

A két Williams, a vörös autókkal szemben, csak a 28-ik - Montoya -, illetve a 35-ik körben ment a boxba egyetlen kerékcseréjére, s miután visszatértek, a kolumbiai második volt az éllovas Barrichello mögött, a német pedig negyedik bátyja sarkában.

A ferrarik a második kerékcseréjüket 41, illetve 42 kör után teljesítették, melynek eredményeképp a harmadik-negyedik helyre estek vissza. Barrichello azonban nem adta föl, s az első sikán után megelőzte Ralf Schumachert, azaz a második posztra jött föl. A brazil remekül vezetett, de arra már nem volt lehetősége, hogy Montoyát is maga mögé utasítsa, így a dél-amerikai életében először győzelmet aratott a Forma-1-ben.

Montoya először ünnepelhetett

Juan Pablo Montoya négy szekundumos előnnyel nyert, a második Barrichello, a harmadik Ralf Schumacher lett. Michael Schumacher ért célba negyedikként, míg az ötödik pozícióban De La Rosa, a hatodikban Villeneuve végzett. Raikkönen futott be hetedikként Alesi előtt, aki bár nem szerzett pontot, mégis emlékezetes napot tudhat magáénak. A francia a futam felénél, a célegyenes végén 363 kilométer per órás sebességet ért el, ami csúcs a Forma-1 történetében.

A dobogósok nyilatkozatai

Juan Pablo Montoya: "Köszönöm mindenkinek a segítséget, a Michelin, a BMW és a Williams-csapat érdeme, hogy ma sikerült győznöm. Eddig többször is közel álltam a sikerhez, ám mindig közbejött valami. Most viszont minden stimmelt, ezért nagyon boldog vagyok. Remélem, a következő futamon, Indianapolisban is esélyesek leszünk a győzelemre."

Rubens Barrichello: "Remek versenyem volt, az autó jól ment, de az első kiállásomnál valami gond volt a benzincsővel... Talán ha az nincs, győzhettem volna, azonban a második helynek is örülök."

Ralf Schumacher: "Ez nem az én hétvégém volt, nem tudom mi lehetett a gond, de a harmadik hely volt ma számomra a legjobb, amit elérhettem."

Az Olasz GP végeredménye:

1.Montoya
2.Barrichello
3.R. Schumacher
4.M. Schumacher
5.De La Rosa
6.Villeneuve
7.Raikkönen
8.Alesi