Válságban a Ferrari

2003.04.07. 17:25
A Brazil GP után Olaszországban már Ferrari válságáról írnak, és Schumachert is felelősé teszik. A McLarennél ezzel szemben minden rendben, az egyetlen hasonlóság, hogy Imolában várhatóan az angolok is bevetik az új kocsijukat.
Kimi Raikkönen vasárnap Brazíliában sorozatban másodszor is győzött, s mivel 18 pontos előnye Michael Schumacherrel szemben, néhányan már a német címvédő bukásáról beszélnek. A finn versenyző szerint ugyan nem elképzelhetetlen a végső győzelem, de még korai ezzel foglalkozni.

"Minden megtörténhet"

"Ha továbbra is ilyen ütemben gyűjtjük a pontokat, akkor összejöhet a vb-cím. Szerencsére a többi menő eddig kevés pontot szerzett. Ha az új kocsival is olyan eredményesek leszünk, mint a régivel, akkor nyerhetünk. Jósolgatni azonban még fölösleges, hiszen rengeteg futam van hátra" - nyilatkozta visszafogottan a 23 éves McLarenes, aki az istálló új gépét talán már a következő, imolai futamon használhatja.

A Ferrarinál a kettős kiesés ellenére még nem estek pánikba, és abban bíznak, hogy az F2003-GA bevetésével ismét sikeresek lehetnek.

Jön az új Ferrari

"Ha semmi váratlan esemény nem jön közbe, akkor Imolában már az új autóval indulunk" - mondta a La Gazzetta dello Sport-nak Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke.

Michael Schumacher sem látja tragikusnak a Ferrari helyzetét, sőt - mint mondja - számított a nehézségekre.

"Tudtam, hogy idén semmi nem megy majd olyan könnyedén, mint az utóbbi két évben. Tudtam, hogy küzdenem kell majd, és ígérem, küzdeni is fogok. Elég nagy hátrányom van, de 13 futammal a sorozat vége előtt az lenne a legnagyobb butaság, ha pánikba esnék és elkezdenék kapkodni" - mondta az ötszörös világbajnok, akinek a 2001-es hockenheimi német GP óta először kellett föladnia egy futamot.

Sokkal kritikusabb véleményük van azonban az olasz újságíróknak. Szerintük a csapattagok sorozatos hibái miatt az istálló igen is válságban van.

"Hol vagy, Schumi?"

"A Ferrari krízisben van, Schumacher folyton hibázik. Az első három futamon összeszedett hátrányt az új kocsival is nehéz lesz behozni" - írja a La Gazzetta dello Sport.

A Tuttosport szintén bírál -"Katasztrofális Ferrari" -, kiemeli a gárda nehéz helyzetét - "Ez már tényleg krízis" -, és Schumachert is felelősségre vonja: "Hol vagy, Schumi?".

Angliában ezzel szemben, érthető módon, elsősorban nem a Ferrariért aggódnak, hanem Fisichellát sajnálják.

Könyörtelen regulák

"Fisichella az első győzelméről álmodott, de végül a könyörtelen szabálykönyv áldozata lett" - írja Guardian, kiemelve a Forma-1 szabálykönyvéből a 154-es paragrafust, amely kimondja, hogy ha egy futamot idő előtt, ám a versenytáv 75 százalékának megtétele után véglegesen szakítanak félbe, akkor a nagydíj végeredménye a két körrel előbbi sorrend lesz.

Brazíliában az 55. körben jelentek meg a piros zászlók, azaz a hivatalos végeredmény az 53. kör után alakult ki, akkor pedig még Raikkönen Fisichella előtt haladt át a célvonalon.