Piroska
-10 °C
1 °C

Júniusra kerülhet a Magyar Nagydíj

2004.04.15. 13:43
A 2005. július 31-én életbe lépő Európai Uniós dohányreklám tilalom miatt jövőre már nem augusztusban, hanem két hónappal korábban, vélhetően június közepén vagy végén kerülhet sor a mogyoródi F-1-es futamra.
A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta rendezik meg, a futam időpontja a kezdetektől fogva augusztus közepén volt. Tizenhét év alatt mindössze egyetlen hetet csúszott a verseny, ami nem nevezhető jelentős időpontváltozásnak.

A magyar futam főszponzora is egy dohányvállalat

Jövőre viszont lehetséges, hogy jelentősen változik a futam dátuma, ugyanis az Európai Unió törvényei szerint 2005. július 31. után már nem lehet a tagországokban dohánytermékeket reklámozni. A Magyar GP főszponzora szinte a kezdetek óta egy világhírű cigarettamárka, így az lenne a legszerencsésebb, hogy jövőre a dohánystop előtt rendezzék meg az eseményt.

Az idei versenynaptár
1. március 5-7. Ausztrál GP
2. március 19-21. Malajziai GP
3. április 2-4. Bahraini GP
4. április 23-25. San Marinói GP
5. május 7-9. Spanyol GP
6. május 20-23. Monacói GP
7. május 28-30. Európa GP
8. június 11-13. Kanadai GP
9. június 18-20. USA GP
10. július 2-4. Francia GP
11. július 9-11. Brit GP
12. július 23-25. Német GP
13. augusztus 13-15. Magyar GP
14. augusztus 27-29. Belga GP
15. szeptember 10-12. Olasz GP
16. szeptember 24-26. Kínai GP
17. október 8-10. Japán GP
18. október 22-24. Brazil GP
Július 31. után hagyományosan három EU-s helyszín szerepel a naptárban, Magyarországon kívül Belgiumban és Olaszországban tartanak versenyt, így valószínűleg ezeket is előrébb tenné a Nemzetközi autós Szövetség. Az olaszoknak valószínűleg meg is van a helye, hiszen a San Marinó-i Nagydíjat, amelynek időpontja április vége, idén utoljára tartják meg, így egy egyszerű cserével Imola helyett Monzába menne a mezőny tavasszal.

Néhány cserével megoldhatóak a gondok

A spái és a mogyoródi futamnak viszont helyet kellene szorítani, ami szintén nem lenne túl bonyolult feladat. A kalendáriumban júniusban ugyanis épp egymás után, idén június 13-án, illetve június 20-án rendezik a Kanadai és az Amerikai GP-t, vagyis e két helyszín kerülhetne át augusztusra, az európai versenyek pedig így júniusban lennének. Ez a váltás valójában még praktikus is lenne, hiszen így nem kellene a karavánnak az európai szezon közepén egy hétre átrepülni az Atlanti-óceánt, vagyis a szezonnyitó ausztrál és ázsiai futamok után sorozatban kilenc európai verseny következhetne.

Utána repülhetne a Fomra-1 Kanadába, majd az Egyesült Államokaba, majd következhetne a kínai és a japán verseny, hogy aztán Brazíliában véget érhessen a szezon.

Mivel jövőre minden bizonnyal nem lesz San Marinó-i futam, így szeptember elején maradna egy üres időpont, amit megkaphat egy új pályázó, de akár üresen is lehet hagyni.

Az Index tervezte 2005-ös versenynaptár:
Március:
Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Malájziai Nagydíj, Sepang
Április:
Bahreini Nagydíj, Szahír
Olasz Nagydíj, Monza
Május:
Spanyol Nagydíj
Monacói Nagydíj, Monte Carlo
Európa Nagydíj, Nürburgring
Június:
Magyar Nagydíj, Hungaroring
Belga Nagydíj, Spa-Franchorschamps
Július:
Francia Nagydíj
Brit Nagydíj, Silverstone
Német Nagydíj, Hockenheim
Augusztus:
Kanadai Nagydíj, Montreal
Amerikai Nagydíj, Indianapolis
Szeptember:
egy üres időpont
Kínai Nagydíj, Sanghaj
Október:
Japán Nagydíj, Suzuka
Brazil Nagydíj, Sao Paolo
Mindez eddig persze csak az Index feltételezése, ám valószínűleg ez lenne a legésszerűbb és a legegyszerűbb megoldás a dohánytilalom 2005-ös kiküszöbölésére.

Még Palik sem tud konkrétumokról

A kérdésben legilletékesebb szakember, Palik László, a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója egyelőre nem sokat tud az időpontváltásról, mint mondta, "az EU, az FIA és az összes F-1-es futamot rendező pálya, köztük a Hungaroring is folyamatosan egyeztet, ám még nem lehet tudni, hogyan változik a 2005-ös versenynaptár".

Arról, hogy a Bernie Ecclestone vezette FOM (Formula One Management) és a Hungaroring Rt. közötti, 2006-ig érvényes szeződésben benne van-e, hogy a Magyar Nagydíjat egy meghatározott időpontban, mindig augusztus közepén, kell-e megtartani, nem volt hajlandó elárulni.

Palik hangsúlyozta továbbá, hogy "a következő évi versenynaptárról rendre az előző év decemberében döntenek az illetékesek, és még csak április van".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.