'Schumacher lepaktált az ördöggel'

2004.04.05. 14:28
Egy spanyol lap azt állítja, Michael Schumacher "szövetkezett az ördöggel", ezért van a futamokon mindig olyan idő, ami a Ferrarinak kedvez. A technikai főnök, Ross Brawn is beismeri, eddig szerencséjük volt az időjárással, de a sikerük titka a folyamatos összpontosítás.
A Ferrari és Michael Schumacher vasárnap, a Bahreini Nagydíjon sorozatban harmadik győzelmét szerezte, és a népet így megtartotta idei százszázalékos mutatóját is, vagyis háromból három futamot nyert meg.

A hatszoros világbajnok a pontversenyben ugyan csak kilenc ponttal vezet, de a második helyen csapattársa, Barrichello áll, az első nem ferraris Jenson Buttonnak már tizenöt egység a hátránya.

Máris 29 ponttal vezet a Ferrari

Noha a konstruktőrök között a vörös istálló előnye már huszonkilenc pont a második Renault előtt, a totális fölény ellenére sem elbizakodott viszont Ross Brawn, technikai igazgató.

"Az újabb győzelemmel ismét tettünk előre egy lépést. Ennek ellenére nem szállhatunk el magunktól, hiszen még tizenöt verseny van hátra a szezonból - nyilatkozta hétfőn Brawn. - Azt hiszem, ez az óvatos hozzáállás az egyik legnagyobb erényünk, tisztában vagyunk vele, hogy a Forma-1-ben pillanatok alatt megváltozhatnak az erőviszonyok. Kétségtelen persze, hogy álomszerűen kezdtük a szezont és még soha sem voltam olyan elégedett az első három futam után, mint idén" .

"Az időjárás segített minket"

Az angol szakember nem titkolta viszont, hogy Bahreinben sokkal nagyobb ellenállásra számított az ellenfelektől: "Úgy gondoltam, jóval nehezebb lesz a Bahreini Nagydíj. Szerencsére a startégiánk tökéletesen bejött. Lehetséges, hogy a felhős idő és a poros pálya is segített minket, hiszen a Bridgestone abroncsok az effajta körülmények között fantasztikusak".

A Ferrarinak idén minden futamon kedvezett az időjárás, az egyik legelismertebb madridi sportnapilap, a Marca egyenesen azt állítja, a maranellóiak az ördöggel kötöttek szövetséget.

"A Ferrari lepaktált az ördöggel, hiszen Bahreinben is épp olyan idő volt, amely a vörös autóknak kedvezett. Az előző két futamon is forróságot jósoltak a meteorológusok, erre a verseny napjára befelhősödött az ég még a sivatagban is" - viccelődött az újság.

Válságban a McLaren, gondok a Williams-nél

Az ellenfelek persze tudják, a maranellóiak nem paktáltak le senkivel, hanem saját erejükből érték és érik el a sikereiket.

A McLaren soha nem látott válságban van, három futamon a csapat mindössze négy pontot szerzett, Kimi Raikkönen kétszer motorhiba, egyszer váltógondok miatt esett ki. Az első két versenyen legalább a kockás zászlót elérő Coulthard vasárnap szintén az erőmű gondjai miatt kényszerült föladni.

A Williams-BMW-nél Montoya Malajziában egész közel került Schumacherhez, de a sivatagi futamon már óriási volt a hátránya, amikor a futam hajrájában eltűnt néhány sebességi fokozat a váltójából, és csak tizenharmadikként futott célba.

Csapattársa, Ralf Schumacher Malajziában motorhiba miatt esett ki, míg Bahreinben saját hibájából kicsúszott, ráadásul képtelen volt versenyképes időket autózni.

Button lehet a legveszélyesebb

A BAR-Hondával induló Jenson Button ellenben az eddigi három futamból az utóbbi kettőn elérte a dobogó harmadik fokát, így nem is meglepő, hogy Ross Brawn arra számít, hamarosan az amerikai-japán istálló lesz a Ferrari első számú ellenfele. A technikai igazgató úgy gondolja, ha Button folyamatosan képes majd jó időket autózni, veszélyt jelenthet Schumacherre is.

"Az állandóság a lényeg, ezen a területen fognak fejlődni leginkább a közeljövőben. Ha megnézik Button köridőit, a verseny középső, illetve utolsó harmadában nagyon versenyképes volt, viszont az elsőben mondhatni lassan ment, Trulli meg is előzte. Ha végig gyors lesz, komolyan figyelnünk kell rá" - hangzott Brawn véleménye.

"A BAR nagyszerűen fejlődik"

Az angol mérnökzseni szerint a michelines riválisok visszaesésének és Geoff Willisnek, a BAR főkonstruktőrének köszönhető első sorban a fejlődés.

"Biztos vagyok benne, hogy nemsokára veszélyessé válnak, ők lesznek a legjobbak a michelines csapatok közül. Úgy látszik, a Honda nagyon jó munkát végzett a télen, Geoff Willis pedig tudja, mely területeken kell fejlődniük, ha nyerni akarnak. Nagyszerűen haladnak előre" - értékelte a BAR-Hondát a ferraris mérnök.