Dél-Afrika veheti át Silverstone helyét

2004.10.20. 16:02
Ismét veszélybe került a történelmi, silverstone-i Brit Nagydíj jövője, miután Bernie Ecclestone, a Forma-1 irányítója kijelentette, a "Brit GP-nak vége, mert egy másik ország kétségbeesetten szeretne F-1-es versenyt rendezni". A meg nem nevezett új helyszín Dél-Afrika lehet, bár a silverstone-i szervezők, élükön a korábbi háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewarttal, még mindig hisznek futamuk megmentésében.
Azt követően, hogy az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) által múlt héten kiadott ideiglenes 2005-ös versenynaptárba bekerült, ismét kétségesnek tűnik a Brit Nagydíj megrendezése.

Bernie Ecclestone az angol Times című lapnak kedden azt nyilatkozta, a "Brit GP-nek vége", mert sokkal jobb ajánlatot kapott egy másik nemzet vezetőitől.

"Jobb ajánlatot kaptam"

"Ajánlatot kaptam egy újabb országtól, amely mesés pályát építene, és rengeteg pénzt fektetne be, hogy Forma-1-es futamot rendezhessen. Ha elszalasztom ezt a lehetőséget amiatt, hogy az Angol GP rendezőivel egyezkedem, kizárok egy országot, amely szinte kétségbesetten akar csatlakozni az F1-hez" - mondta Ecclestone.

Néhány hete a sorozat irányítója már törölte a silverstone-i futamot, mivel a pályát birtokló BRDC (Brit Autóversenyzők Klubja) vezetői nem tudtak elég pénzt fizetni neki a nagydíj megrendezéséért. Néhány nap múlva viszont jelentkezett egy befektető, aki kipótolta az összeget, így a történelmi verseny - itt volt a legelső F-1-es futam, 1950-ben - bekerülhetett a tervezett 2005-ös kalendáriumba.

"Továbbra is tárgyalunk a Brit GP-ről"

A BRDC elnöke, a korábbi háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart viszont szerdán cáfolta Ecclestone kijelentéseit: "Továbbra is tárgyalunk a Brit GP megtartásáról." Ezt látszik megerősíteni az is, hogy a BRDC tagjai csütörtökön válságülésre gyűlnek össze, melynek témája futamuk megmentése lesz. Stewart szerint ugyanis "a Forma-1-nek túl nagy sokk lenne a történelmi pálya elvesztése, és Ecclestone egyoldalú döntése elfogadhatatlan".

Az angol lapok úgy tudják, a meg nem nevezett új helyszín Dél-Afrika lehet, mely állam vezetői Fokváros mellett akarnak Forma-1-es létesítményt építeni, és 2006-tól látnák vendégül a világ egyik legnépszerűbb autós sorozatát. Az afrikai kontinens bekapcsolódást valószínűsíti, hogy az épp szerdán kiadott gyorsasági motoros vb 2005-ös versenynaptárában már nem szerepel a Dél-Afrikai GP.

A dél-afrikai Kyalami korábban évtizedekig biztos résztvevője volt az F-1-nek, de 1993 óta nem rendeztek ott futamot. Arról, hogy ha az új aspiráns úgyis csak 2006-tól tudna bekapcsolódni a világbajnokságba, akkor 2005-ben miért ne lehetne silverstone-i verseny, egyelőre senki nem beszélt.