Vilma
-7 °C
4 °C

Idén Baumgartnert előzték meg a legtöbbször

2004.11.08. 14:01
Egy angol autós lap, a talkaboutautos.com elkészítette a 2004-es Forma-1-es szezon előzési statisztikáit. A kimutatások szerint Baumgartner Zsoltot előzték meg a legtöbbször, Felipe Massa előzött a legtöbbet, a legritkábban Michael Schumachert hagyták le, míg - Monaco után - Magyarországon volt a legkevesebb helycsere. A számításoknál a boxkiállásokat és a lekörözéseket nem vették figyelembe.
Egy angol internetes oldal, a talkaboutautos.com idei Forma-1-es statisztikáiból kiderül: ki hányszor, illetve kit hányszor előztek meg, és termeszetesen azt is, hol láthatták a nézők a legtöbb, illetve legkevesebb helycserét.

A kimutatást az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) hivatalos internetes oldala alapján állították össze, amelyen dokumentálták minden pilóta összes ezévi köridejét és pozícióját.

A lekörözések nem számítottak

A legtöbbet előzött
29 Massa , 25 Coulthard , 24 Fisichella , 23 Montoya , 19 Sato , 18 Barrichello , 17 Button , 17 M Schumacher , 16 Panis (17 verseny) , 16 Webber , 15 Alonso , 14 Räikkönen , 12 R Schumacher (12) , 11 A Pizzonia (4) , 11 Klien , 9 Bruni , 7 Heidfeld , 5 Trulli (17) , 5 Baumgartner , 4 da Matta (12) , 4 Zonta (5), 3 Villeneuve (3) , 2 Pantano (15) , 1 Gené (2) , 0 Glock (4)

A lista vizsgálása előtt néhány fontos szabályt szükséges megismernünk, amelyeket az összeállító talált ki: a boxkiállásoknál szerzett pozíció, a lekörözés-visszakörözés, illetve az első körben történt manőverek nem számítanak előzésnek. Annak számít viszont, ha valaki kipördült vagy lelassult autó mellett megy el. Mindegyik változatra vonatkozik továbbá, hogy a megszerzett pozíciót a versenyző legalább a célvonalig megtartotta.

Az eképp felállított rangsorban Felipe Massa végzett az élen huszonkilenc előzéssel, a második huszonöttel David Coulthard lett, míg a harmadik Massa sauberes csapattársa, Giancarlo Fisichella, huszonnéggyel.

A világbajnok Michael Schumacher többször is rajt-cél győzelmet aratott, így tizenhét manőverrel csak a nyolcadik helyen végzett, holtversenyben Jenson Buttonnal.

Baumgartnert huszonkilencszer, Brunit tizenkilencszer előzték meg

Baumgartner Zsolt 2004-ben a kimutatás szerint ötször előzött, és így Jarno Trullival együtt a tizennyolcadik helyen áll. A magyar pilóta Bahreinben, Angliában és Belgiumban egy-egy, míg Brazíliában két társát hagyta maga mögött. Csapattársa, Gianmaria Bruni kilencszer előzött 2004-ben.

A legtöbbet előzték
29 Baumgartner , 23 Heidfeld , 22 Massa , 22 Fisichella , 20 Trulli , 19 Klien , 19 Bruni , 17 Pantano (15) , 17 Panis (17) , 16 Coulthard , 15 Sato , 12 Webber , 12 Glock (4) , 9 da Matta (12) , 9 Zonta (5) , 8 Villeneuve (3) , 7 Barrichello , 7 Montoya , 7 Alonso , 5 Räikkönen , 4 R Schumacher (12) , 4 Button , 3 M Schumacher , 1 Pizzonia (4) , 0 Gené (2)

Elkészült természetesen a megelőzöttek toplistája is, amelyet 29 hátrébb kerüléssel Baumgartner vezet. A második Heidfeldnek 23, Bruninak 19 van, míg - azok közül, akik mind a 18 futamon indultak - Michael Schumacher áll a legkevesebbel, mindössze 3-mal. Ebből kettőt Belgiumban, egyet Monzában, az Olasz GP-n szedett össze.

Idén kevesebb pozíció csere volt mint tavaly

A nagydíjakat összehasonlítva a szezonzáró brazil futam volt a legeseménydúsabb, negyvenegy előzéssel, a legkevesebb pozícióváltás pedig Monacóban - öt - és Magyarországon - hat - volt. Nagy különbség viszont a Hercegség és a Hungaroring között, hogy előbbin száraz időben kilenc volt a legtöbb, 2002-ben, viszont a Hungaroringen volt már huszonnyolc helycsere, 1997-ben, de még két éve is huszonötször előzték egymást a pilóták.

Összesítve idén versenyenként átlagban három pozícióváltással láthattak kevesebbet a nézők, mint 2003-ban, a szám húszról csökkent tizenhétre. Idén a tizennyolc futamon háromszázhét, míg tavaly tizenhat versenyen háromszázhúsz előzés történt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.