'Bebizonyítottam, hogy alkalmas vagyok F-1-es pilótának'

2004.10.29. 15:05
Rácáfolt a kétkedőkre és minden szempontból sikeres szezont zárt, véli első Forma-1-es szezonja után Baumgartner Zsolt. Az elitsorozat eddigi eyetlen magyar versenyzője szerint az év végén már jobb volt mint csapattársa, Brazíliában még Michael Schumacher is megdicsérte, és a Minardi-főnök Paul Stoddart mindent megtesz, hogy jövőre is együtt dolgozhassanak.
A múlt vasárnap befejeződött Forma-1-es szezon után Baumgartner Zsolt pénteken egy budai étteremben tartott sajtótájékoztatón értékelte élete első F-1-es szezonját.

A pilótát kissé megviselte a brazil futam, megfázott és igencsak el is fáradt, ám ennek ellenére a dél-amerikai teljesítményéről és az egész éves produkciójáról is elégedetten beszélt. Különösen annak örül, hogy "versenyről versenyre sikerült javulnia, gyorsulnia", és az idény végén már jobban is szerepelt, mint csapattársa, Gianmaria Bruni.

"A Minardi és én is folyamatosan fejlődtünk"

"Mind én, mind a Minardi előreléptünk a szezonkezdethez képest, így mindannyian elégedettek lehetünk. Én különösen örülök annak is, hogy teljesítményemmel sikerült cáfolnom a kétkedőket, akik az év elején nem tartottak engem alkalmasnak az F-1-es szereplésre" - mondta Baumgartner, aki a Minardi mindkét kettős célbaérésénél csapattársa előtt végzett.

A fejlődés még Michael Schumachernek is feltűnt, akivel a focimeccsek miatt "jó kapcsolatot" alakított ki Baumgartner: "a világbajnok Brazíliában megjegyezte, mennyivel jobban megyek, mint nyolc hónappal ezelőtt".

'Stoddart számít rám 2005-ben is'

A szezonja tehát sikeresnek nevezhető, látszik ez abból is, hogy négyszemközti beszélgetéseiken "Paul Stoddart csapatfőnök már többször elmondta, elégedett, jövőre is számol" a magyar pilótával. A szereplés folytatása viszont még kérdőjeles, hiszen "a Minardinak egyelőre nincs motorja". A tulajdonos viszont azon dolgozik, hogy megoldja a helyzetet, és erőműveket szerezzen az istállónak, tette hozzá Baumgartner. Az ausztrál menedzser a Jaguar és a Jordan által használt idei Cosworth-motorokra pályázik, amelyekkel "igen versenyképes lenne a gárda jövőre, hiszen új kasztnit is építenek, sőt, a jövő évi kocsi kicsinyített modellje már készen is van".

Persze ha még minden össze is jönne, és 2005-ben is indulhatna Baumgartner, akkor sem valószínű, hogy az "ideihez hasonlóan sikeres" évet tudna produkálni, hiszen az év eleji hektikus szponzorkérdés után zavartalanul, igen kiegyensúlyozottan várhatta a futamokat. Ez pedig nagy mértékben "a biztos anyagi háttérnek, illetve a mögöttem álló magyar újságíróknak tulajdonítható".

'Elfogadnám, ha nem folytathatnám'

Természetesen az is előfordulhat, hogy a Minardi problémái nem oldódnak meg. Ebben az esetben a huszonhárom éves versenyző szívesen igazolna a Jordanhez, és akár tesztpilótának is maradna bármelyik másik csapatnál.

A harmadik lehetőségen még nem gondolkozik, de azzal is szembe kell néznie, hogy nem folytathatja a Forma-1-ben. Ha így történne sem csalódott: "elfogadnám a kialakult helyzetet, és megprólnék másik szériába szerződni".

A folytatásért nem csak Stoddart, de az idén kevesebbet látott menedzsere, Frank Tamás is mindent megtesz. Természetesen jól jön az a két új szponzor is, amely szezon közben csatlakozott a Baumgartner-csapathoz, de a folytatáshoz előbb a fenti, tőle független feltételeknek kellene teljesülnie.