Davidson nem tesztelheti a Williams-BMW-t

2004.11.25. 16:16
Az előzetes megállapodással ellentétben nem próbálhatja ki a Williams-BMW-t Anthony Davidson, a BAR-Honda tesztpilótája. A fiatal angolt csapatának vezetői tiltották el a tréningtől, mert félnek, hogy 2006-ra - amikor jelenlegi versenyzőjük, Jenson Button Sir Frank Williams gárdájához igazol - nem kapják őt vissza.
A BAR-Honda ellenállása miatt nem tesztelheti december elején a Williams-BMW kocsiját Anthony Davidson. Az amerikai-japán istálló tartalékversenyzője korábban megegyezett Sir Frank Williamsszel, hogy a jordanes Nick Heidfeldhez hasonlóan kipróbálhatja az autót. A tolószékhez kötött istállótulajdonos azt tervezte, hogy kettejük közül a gyorsabbikat szerződteti.

"Istállónk jövőjét kockáztatnánk"

Erre viszont úgy tűnik, nem lesz lehetősége, mert a BAR vezetői "összeegyeztethetetlen ellentétekre" hivatkozva megtiltották Davidsonnak a részvételt. Azt állítják ugyanis, hogy Williams nem akarta elfogadni, hogy a 25 éves angol 2006-ban, amikor a szintén hondás Jenson Button hozzá kerül, automatikusan visszatérjen jelenlegi gárdájához.

"Anthony az istállónk egyik legértékesebb tagja, ha belemennénk a Williams feltételeibe, az istállónk jövőjét kockáztatnánk" - nyilatkozta Geoff Willis, a BAR technikai igazgatója.

"Csak akkor tartanánk meg Davidsont, ha a BAR-nak nem kéne"

A Williams részéről a szóvivő kommentálta Willis kijelentéseit a BBC-nek: "Mi csak azt a lehetőséget akartuk elérni, hogy ha Davidsont 2006-ban a BAR-Honda nem tudná hivatalos versenyzőjeként szerepeltetni, megtarthassuk a pilótát".

A BAR istálló a múlt hét végén félig japán tulajdonba került, mert a Honda megvásárolta a csapat negyvenöt százalékát. Közös megegyezéssel megváltak David Richards csapatfőnöktől is, aki korábban engedélyt adott a Davidson-tesztre.

A tekintélyes Guardian című angol lap szerint egyszerű erőfitogtatásról van szó: Richards utódja, Nick Fry meg akarja mutatni, már az ő szava számít.

Richards: A Williams eszetlen volt

Az ex-menedzser Richards viszont még elképzelhetőnek tartja, hogy a felek megállapodjanak. "Én még hiszek benne, hogy sikerül kiküszöbölni az ellentéteket, és a tervezetteknek megfelelően december 1-én Davidson a Williamsszel tesztelhet. Persze azt belátom, hogy a Williams kissé eszetlenül kezelte a pilóta ügyét" - mondta a Guardiannek.

Anthony Davidson 2002-ben két versenyen már részt vett a Forma-1-ben Minardival, tavaly óta a BAR harmadik pilótája. Jelenlegi csapatánál biztosan nem juthat állandó üléshez, mert Jenson Buttonnak és Takuma Satónak is érvényes szerződése van a 2005-ös szezonra. Utána viszont Button szinte biztosan a Williamshez szerződik.