A Williams kirúgta az 'agyar' kitalálóját

2004.11.05. 16:07
A minden idők egyik legcsúnyább F-1-es kocsiját, az FW26-os Williams kasztnit tervező, tavaly előtt a Ferraritól elcsábított Antonia Terzit elküldték az angol csapattól, mert ötlete kudarcot vallott.
Pénteken a Williams-BMW istálló egyik szóvivője bejelentette, az istálló megvált az aerodinamikai részleg vezetőjétől, Antonia Terzitől. Az olasz hölgy két éve szerződött a Ferraritól az angolokhoz, ám sikereit nem sikerült folytatnia.

A Ferrarinál nem engedték megvalósítani a tervét

Sőt, valójában igen nagy kudarcot vallott, hiszen az ő ötlete volt az agyarszerű első vezetőszárny, amely tönkretette a csapat szezonját. Terzi állítólag már a Ferrarinál is alkalmazni akarta a furcsa megoldást, ám ott nem engedték neki. Találmányát aztán a Williams idei gépén, az FW26-os modellen megvalósíthatta, de az - finoman szólva - nem vált be. Montoyáék a német futamig szenvedtek az alkotással, majd a vezetők megunták a sikertelenséget, és a magyar versenyen már a szokványos vezetőszárnnyal indították a pilótáikat.

A fejlődés egyértelmű volt: az utolsó előtti nagydíjon Ralf Schumacher könnyedén szerezte meg a második helyet, majd az idényzárót Montoya nyerte. A Williams a pontversenyben viszont így is csak a negyedik helyen végzett, míg tavaly második volt.

Nem kapkodnak a tervezőnő után a riválisok

A bűnbaknak tűnő Terzit munkáját a továbbiakban Loic Bigois veszi át, aki már ezév januárja óta a gárdával dologozott, vagyis előléptetik a negyvennégy éves franciát. Bigois tapasztalt tervező, hiszen korábban már a Ligier, a Sauber, a Prost és a Minardi csapatánál is alkalmazták.

Terzi Forma-1-es karrierje viszont egy időre biztosan megszakad, mert másik istálló ezúttal nem kereste meg.