Schumacher tízmillió dollárral segíti a szökőár károsultjait

2005.01.05. 10:34
A hétszeres Forma-1-es világbajnok, Michael Schumacher menedzsere bejelentette, hogy a német pilóta tízmillió dollárt - körülbelül 1,9 milliárd forintot - adományoz a dél-ázsiai szökőár túlélőinek megsegítésére. A Ferrari csapat sztárja a 2004-es bevételeinek tizenkét százalékát ajánlotta föl, ezzel ő lett a legbőkezűbb adakozó magánszemély. Sok szervezetet is maga mögé utasított, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) például csak egymilliót adott.
A hétszeres Forma-1-es világbajnok, Michael Schumacher menedzsere bejelentette, hogy a német pilóta tízmillió dollárt - 7,4 millió eurót, vagyis körülbelül 1,9 milliárd forintot - adományoz a dél-ázsiai szökőár túlélőinek megsegítésére. Willi Weber a ZDF televízió egyik kedd esti műsorában nyilatkozott a segélyről.

Schumachert nagyon megrázta a tragédia

A Ferrari sztárját, aki hétfőn lett harminchat éves, nagyon megrázták az események. "Az ázsiai tragédia miatt a szilveszteri mulatozás nálunk elmaradt, és a születésnapomon sem ünnepeltünk. Együttérzünk az áldozatok szeretteivel, reménykedünk, hogy további katasztrófák nem sújtják őket" - írta hétfőn saját honlapján a versenyző.

Schumacher 2004-ben az amerikai Forbes című üzleti magazin kereseti listája szerint 61,5 millió eurót kasszírozott, így éves bevételeinek több mint tizenkét százalékát adja a rászorulóknak. A pilóta a Német Vöröskeresztnek és az ENSZ gyermekalapjának utalta át az összeget.

Tízszer annyit adott, mint a NOB

Ezzel az összeggel magasan Schumacher a legbőkezűbb adományozó a magánszemélyek közül, de rengeteg szervezetet is maga mögé utasított. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mindössze egymillió dollárral (750 ezer euró) segít, a Bayern München labdarúgóklub 300 ezer euróval, míg az FC Valencia jótékonysági meccset szervez, és annak a bevételét ajánlja föl. Az angol első osztályú bajnokság csapatai kétmillió dollárt adtak a dél-ázsiai térség károsultjainak, Hollywood egyik kedvence, Sandra Bullock egymillió dollárt juttatott.

Az összesen tizenkét indiai-óceáni országot érintő, december 26-ai földrengés, illetve szökőár mostanáig több mint 145 ezer ember halálát okozta, egyre valószínűbb azonban, hogy az áldozatok száma jóval meghaladja majd a 150 ezret.