F1-teszt lábak nélkül

2006.10.31. 11:22
Öt évvel balesete után ismét Forma-1-es autóba ül Alex Zanardi, az olaszok autóversenyzője, aki mindkét lábát elveszítette.

Szinte hihetetlen, de öt évvel azután, hogy egy versenybaleset következtében mindkét lábát amputálni kellett, újra Forma-1-es autóba ülhet az olasz Alex Zanardi.

A negyvenéves pilóta a BWM-Saubertől kapja a különleges lehetőséget: november 24. és 26. között Valenciában próbálhatja majd ki a csapat idei versenygépének egyszerűsített változatát. A BMW-t külön az ő igényeinek megfelelően úgy alakították át, hogy minden fontos irányítószerkezet a kormányon legyen.

Szerződést azért nem remél


Zanardi és a BMW-sportigazgató Theissen (fotó: AFP)

"Azt természetesen tudom, hogy nem fogok szerződést kapni a Forma-1-es csapattól. De a lehetőség, hogy újra F1-es autót vezethetek, egészen hihetetlen. A Forma-1 a sebesség fejlődéséről szól, ezért nagyon kíváncsi vagyok, hogy legutóbbi, 1999-es futamom óta mi változott. Még mindig érzem a tüzet magamban" - nyilatkozta bizakodva a versenyző a BBC cikke szerint.

A BMW motorsport igazgatója, a csapatfőnök Mario Theissen dicsérte Zanardi példanélküli akaratát és elhatározottságát. "Elsőre inkább viccnek hangzott, amikor az év elején Zanardi megkérdezett, hogy tesztelhetné-e az autónkat. Most megadjuk neki a lehetőséget, mert a mérnökök lehetővé tették. Alig várom már, hogy lássam a teszt utáni reakcióit."

Két hónap után autóba ült

A korábban a Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben versenyzett Zanardival 2001. szeptember 15-én, a németországi Lausitzringen történt akkor végzetesnek tűnő karambolja. A CART-sorozatba tartozó futamon a boxutcából kihajtva ütközött a csaknem 320 km/órás sebességgel száguldó kanadai Alex Taglianival. Az olaszt akkor kómába is altatták, amiből öt nap után keltették fel.

Zanardi azonban mindkét lába amputálása ellenére két hónappal később már autóba ült, majd két évvel a tragédia után visszatért a versenyzésbe. Azóta a német túraautó-bajonkságban indult és ott két futamgyőzelmet is aratott már.