Malajzia monszunban tiszta életveszély

2009.04.04. 22:47 Módosítva: 2009.04.04. 22:47
Három sztárpilóta szerint esőben meg kell szakítani a vasárnap esti nagydíjat, mert a felhőszakadás és a szürkület együtt túl kockázatos. Délkelet-Ázsiában most van az esős évszak.

Az idénynyitó Ausztrál Nagydíj volt az első esti Forma-1-futam: napnyugta után intették le, így a látási viszonyok gondot okoztak néhány pilótának.

Nico Rosberg hangoztatta leginkább, nem szeret szürkületben száguldani, de a hét végén újra meg kell tennie. Malajzia a következő helyszín, ugyanúgy délután ötórás rajttal, mint Melbourne-ben, csakhogy napsütés helyett eső várható.

Nem egyszerű zivatarra kell gondolni, Délkelet-Ázsiában a monszun időszakára esik a futam, péntektől vasárnapig 32 fok és felhőszakadás az előrejelzés, ami leggyakrabban délután csaphat le. Az utóbbi években többször szakadt Sepangban, lehetetlenné téve a vezetést. Eddig kettőkor rajtoltak el, a kezdés most három órát csúszik.

000 DV479487

”Ha jön a monszun, le kell állítani a versenyt, mert akkora esőben nem lehet vezetni. A szürkületi futamokat meg kell szüntetni, Melbourne-ben is láttuk, túl veszélyesek – idézte Rosberget az autosport.com. – Már az is rengeteget javítana, ha egy órával előbb indulhatnánk. Ausztráliában is a futam vége volt igazán problémás.”

A sűrű eső, az aszfalton felgyülemlő víz, illetve a vízfüggöny, amit a széles abroncsok csapnak föl, lehetetlenné teszi a biztonságos haladást, a kockázat óriási.

”Alig látni, néhány kanyarban nem is tudod, hol végződik az aszfalt. A nappal szembe kellett mennünk, a Forma-1 nem erről szól, remélem, átgondolják ezt az egészet” – utalt vissza Ausztráliára a Williams-pilóta.

A BMW-s Robert Kubica csatlakozott kollégájához: "Ha este kezd esni, túl sötét lesz, ha nam süt, lementében elvakíthat. Melbourne-ben is veszélyes volt a nagydíj vége felé".

A többiek egyelőre nem panaszkodtak, de Rosbergre és Kubicára sem lehet mondani, hogy alaptalanul nyafogna: mindhárom szabadedzésen a német volt a leggyorsabb , a futamon hatodik lett, míg a BMW-s a 2. helyről esett ki a hajrában.

Lewis Hamilton szombaton szintén utalt rá, veszélyes az esti körözés, Sebastian Vettel és Felipe Massa viszont kifejezetten csapadékban reménykedik, hogy rossz rajthelyük után könnyebben ledolgozhassák hátrányukat.