Barrichello: A Brawn elvette a győzelmem

2009.07.12. 20:28 Módosítva: 2009.07.12. 20:29
Kiakadt csapatára a brazil pilóta, azzal vádolja főnökeit, szándékosan nem hagyták nyerni a Német Nagydíjon. Végül hatodik lett.

"Szörnyen dühös vagyok, megmutattuk, hogyan kell futamot elveszíteni" - nyilatkozta Rubens Barrichello a BBC-nek, miután vasárnap hatodik lett a Német Nagydíjon.

A brazil állítja, csapata, a Brawn GP miatt nem nyert: "Én mindent megtettem, első voltam a rajt után, utána ők elveszítették nekem a versenyt".

Barrichello másodikként startolt, majd a táv egyharmadáig vezetett, az indulásnál megelőzte a későbbi győztes Mark Webbert. Az ausztrált megbüntették, mert nekiment a brazil kocsijának, de valójában így is esélytelen volt a Red Bull szenzációs gépe ellen.

Istállója valószínűleg látta ezt, kettőről három kiállásos stratégiára tehették át őt és márkatársát, Jenson Buttont. A másodiknál úgy öt másodpercet veszített, mert tankoló berendezése nem működött, a tartalékkal kellett feltölteni.

Harmadik feltöltése után a pontversenyben majdnem 30 egységgel jobban álló Button is eléje került, így lett végül hatodik a brazil.

A Brawn GP autói a hűvös nürburgringi időben szenvedtek, nem melegedtek fel abroncsaik, Button az egyenesben is cikázott, hogy növelje a gumik hőmérsékletét.

"Ha így folytatjuk, mindkét bajnokságot elveszítjük. Bárcsak azonnal hazarepülhetnék, senkivel nem akarok beszélni a csapatomból. Úgyis csak a szokásos blabla jön, amit nem akarok hallani. Borzasztó nagyot csalódtam" - folytatta Barrichello.

Effajta kiakadás ritka a Forma-1-ben, még az emlékezetes, 2007-es Fernando Alonso-McLaren-csatában sem vetemedett hasonlóra a spanyol exvilágbajnok. Nyíltan általában még akkor sem kritizálják csapatukat a pilóták, ha igazuk van.

A dél-amerikai idén másodszor tette ezt, a Spanyol GP után kevésbé nyíltan, de ugyanezzel vádolta főnökét, Ross Brawnt és segítőit.

Brawn viszont nem hibáztatja: "Amit hallottam, az egy frusztrált autóversenyző kifakadása, aki nincs tisztában a tényekkel. Rubens a 11. leggyorsabb kört futotta, így nem lehet versenyt nyerni. Fontos tagja a csapatnak, emiatt nem fog változni semmi."