Forma-1 versenyautó-kiállítás nyílt Budapesten

2010.07.01. 15:16

A Forma-1-es versenyek több mint fél évszázados történelmét bemutató kiállítás érkezett Budapestre; a tárlat szombattól augusztus 1-ig, a Forma-1 Magyar Nagydíj végéig látogatható a Sportmax Hegyvidék Sport-, szabadidő- és rendezvényközpontban. A Formula One - Versenyben a technológiával című kiállításon az autós gyorsasági versenyzés csúcskategóriájának 1950-2006 közötti történetét mutatják be nyolc - többségében még ma is működő - versenyautóval, relikviákkal és filmritkaságokkal. A kelet-közép-európai térségben elsőként látható gyűjtemény az LG elektronikai vállalat támogatásával érkezett Magyarországra.

A Forma-1 az 1950-es évek végére már az autósportok csúcsát jelentette. A versenyek nagy rajongójaként az angol Tom Wheatcroft 1973-ban létrehozta a Donington Grand Prix Collection versenyautó-gyűjteményt. A világ legtöbb Grand Prix-versenyautóját egyszerre felvonultató Donington-kollekcióból a londoni Design Museum az 1950-2006 közötti időszak egyes modelljeit utazó kiállítás formájában mutatja be.

A tárlaton látható az összesen 126 nagydíjon futott Cooper T51, amely 1959-ben szilárdította meg a Forma-1-ben a farmotoros autók fölényét, és 1961-ből a Lotus 18, amelynek különleges kialakítású futóművével jelentősen javult a kanyarstabilitás. Ez az autó az egyetlen, amely a kiállításon bemutatott járművek közül különösebb felkészítés nélkül is működőképes, ráadásul a legdrágább kiállítási darab, az értékét ugyanis 1 millió fontra (348 millió forintra) becsülik.

Látható még az 1969-es világbajnok, Jackie Steward által is vezetett British Racing Motors BRM P83-as modell, a McLaren-csapat első futamgyőzelmét hozó McLaren M7A 1966-ból és egy BRM P160-as, amellyel a valaha rendezett egyik legizgalmasabb versenyen, az 1971-es Monzai Nagydíjon Peter Gethin szerezte meg a győzelmet.

Az ezredfordulóhoz közelítve látható lesz az 1988-ban mérnöki mesterműnek számító McLaren MP4/4, amely sikerét a félelmetes versenyzőpárosnak, Alain Prostnak és Ayrton Sennának köszönhette.

A kiállítás Forma-1-es része után mutatják be az érdeklődőknek a száguldó cirkusz Nemzetközi Partnere és Technológiai Partnere címet viselő, illetve a 2010-es évadtól a Lotus Racing és a Virgin Racing csapatokat is szponzoráló LG műszaki fejlesztéseit.