Narancshéjként vált le a McLaren gumija

2013.10.06. 15:58

Sergio Perez elképesztő szerencsével úszott meg egy hatalmas bukást a Koreai Nagydíjon, miután jobb első gumijáról leszakadt a futófelület. Az óriási gumidarab a mögötte jövőket is eltalálhatta volna, a pálya közepén landolt, ám mindenki kikerülte.

A McLaren mexikói versenyzőjének nagyon elhasználódtak a gumijai, a célegyenes végén ezért is kellett hatalmasat fékeznie, amivel csak tovább rontott a jobb első állapotán, kvázi kivégezte azt. A kanyart is csak nagy ívben, a pályáról kicsit letérve tudta bevenni, majd a hosszú egyenesben egyszerűen lerobbant a gumiról a felület.

F1 Gp Corea 2013 Perez crash

Perez mögött Webber jött, az ausztrál be is szólt a Pirellinek: „Ez van. A pilóták nem annyira fontosak, az van, amit ők szeretnének. A gumik nagyon hamar elhasználódnak, néha felrobbannak, de a Pirellire tartozik, hogy ezt kivizsgálják.”

A szombati időmérő után Fernando Alonso is elégedetlen volt a szuperlágy gumikkal, amik túl gyorsan elkoptak. „A Pirelli majd azt mondja, hogy Perez kockásra fékezte a gumit, ezért volt a defekt, de az az igazság, hogy azért kell így fékeznünk, mert egy idő után nem tapadnak a gumik” - zárta a Red Bull ausztrálja.

A Pirelli hivatalos állásfoglalása szerint is Perez a hibás. „Gyorsan meg tudtuk állapítani Perez gumijáról, hogy az elfékezés okozta a defektet, egy hatalmas lyuk keletkezett a felületen, ez vezetett a leváláshoz. Pontosan azt a gumit hoztuk idén is, amit tavaly, így nem lehet egyedülálló problémáról beszélni. A kockásra fékezett gumik és a defektek mindig is a verseny részei voltak” - mondta Paul Hembery, a Pirelli Motorsport igazgatója.

Mindenképp az ő véleményét támasztja alá, hogy a versenyen senki másnak nem volt hasonló problémája, aki nem készítette ki a gumiját, annak nem is vált le, nem is kapott defektet.