Magyar módszer segíthet Schumacheren

2014.01.02. 09:42

Magyar szakember is segítene a síelés közben súlyos agysérülést szenvedő, napok óta kómában fekvő Michael Schumacheren, írja a Blikk.

A lap úgy tudja, hogy dr. Csókay András főorvos, nemzetközi hírű baleseti idegsebész megkereste a grenoble-i egyetemi klinikát, illetve több francia idegsebészt, és figyelmükbe ajánlotta kutatási eredményeit.

Dr. Csókay a kilencvenes évek végén kifejlesztett egy műtéti eljárást, az éralagút-technikát, aminél az agyduzzadással járó sérüléseknél a koponyatető eltávolítása után az ereket alagúttal védik az elzáródástól.

Ennél az eljárásnál el kell távolítani a koponyatetőt, hogy a belső nyomás csökkenjen, és a duzzanat visszahúzódhasson, de ezzel egyidőben az érvédelmet is biztosítani kell. Az eltávolított koponyatető később visszahelyezhető vagy plasztikai műtéttel helyettesíthető.

Schumacher vasárnap délelőtt szenvedett síbalesetet a francia Alpokban, egy nagyobb kőnek ütközött, ami valósággal katapultálta. A hétszeres világbajnok F1-pilóta a levőgőbe repült, majd fejjel egy sziklának vágódott, a bukósisakja darabokra tört.

Állapota kritikus, de stabil.