Bedurvul a Ferrari és a Red Bull motorügyben

2014.11.22. 13:04

Tovább folyik az ötletelés Abu-Dzabiban a csapatok között arról, hogy milyen módszerekkel csökkenthetnék a költségeket. Ennek kapcsán merült fel a Red Bullnál az az ötlet, hogy ikerturbós motorokra kellene váltani, legalábbis Christian Horner szerint, ráadásul így rögtön két problémát is megoldanának.

Mivel a Red Bull által használt Reanult-motorok, illetve a Ferrari által fejlesztett egység sem tudta felvenni a versenyt idén a Mercedes motorjaival, a két csapat folyamatosan keresi a lehetőséget, hogy tudnának jövőre még jobbak lenni. A Mercedes ugyan már rábolíntott arra, hogy valamennyit majd lehet a szezon közben is fejleszteni a motorokon, arról viszont még továbbra sem egyeztek meg, hogy pontosan ez mennyi is lenne. Christian Horner viszont már 2016-ra gondol, abban pedig a ferraris Marco Mattiacci is egyetért vele, hogy addigra muszáj lesz kezdeni valamit a mostanra kialakult helyzettel.

Két hete, a Brazil Nagydíjon Horner még arról beszélt, hogy a tavalyig használt V8-asokra kellene visszaváltani, de Toto Wolff, a Merci csapatfőnöke jelezte, hogy szerinte ez esetben a Renault és a Mercedes is egyből kiszállnának, ezért az új ötlet, vagyis hogy a jelenlegi V6-osokat szereljék át ikerturbóra.

„Ha egyszerűbbé tennénk a motorokat, például ikerturbóval, akkor olcsóbbak lennének, ha pedig az energia-visszanyerő rendszert is egyszerűsítenénk, még többet spórolnánk. Ha nem lesznek olcsóbbak a motorok, nem fognak új építők beszállni” – mondta Horner, aki szerint így hangosabbak is lennének az autók.

27111
Fotó: Honda

A Mercedesnek természetesen ezek a felvetések sem tetszettek, Toto Wolff szerint ugyanis ezzel épphogy tovább növelnék a mostani költségeket. „Szerintem is meg kell vizsgálni a költségcsökkentést, de nem mehetünk vissza az időben. Az F1 a csúcsa a motorsportnak, az új motorok miatt visszajött a Honda is, a mostani szabályokat pedig a Renault akarta. Ha megint változtatni akarunk a motorokon, akkor még többet kell rájuk költeni” – idézte a BBC az osztrákot.