Megőrülnénk a Forma-1-ért ilyen autókkal

2015.07.17. 08:22

Egy fiatal holland tervező, a delfi egyetem hallgatója, Andries van Overbeeke készítette ezeket a Forma-1-es fantáziaterveket a jövő autójáról. A McLaren-Honda klasszikus és jelenlegi fényezését választotta, de az eredmény nem emiatt, hanem a különleges formát tekintve elképesztő.

Az F1 - elméletileg - átalakulóban van, 2017-től meglehetősen átformált gépeket kellene látnunk. A Ferrari az év elején kiadott egy tanulmányt, hogy mi lenne a jövő célja, de Overbeeke ötletei annál is sokkal klasszabbak.

Vannak benne klasszikus, már valóban kipróbált motívumok, mint az orrkúp és az ovális oldaldobozok, amik pár éve a McLarennél, húsz éve már a Ferrarinál is megjelentek, de teljesen újak is, mint például a fedett pilótafülke. Bár utóbbinak az ötletét már elvetették a csapatok, természetesen autói anélkül is élnének.

"Semmi olyan nincs ezeken az autókon, ami ne tűnne megvalósíthatónak

- mondta a képeket látva Craig Scarborough, az Autosport technikai szakírója. - Mérnöki szemszögből is reálisak."

Ahhoz viszont, hogy ilyen és hasonló kasztnik készüljenek, az F1 szabályait lényegesen át kellene alakítani. Két év múlvára persze ezt tervezi a Forma-1, és még semmilyen szabálymódosításról nem döntöttek, vagyis a kapu elméletileg nyitva áll, hogy efféle autókat lássunk a Forma-1-es futamokon.

"Annyi zseni dolgozik a Forma-1-ben, de meg van kötve a kezük. Egyszerűbb szabályokra lenne szükség"

- mondja ezzel kapcsolatban Overbeeke.

Elkezdené nézni az F1-et ilyen autókkal?

Az F1 nézettsége világszerte esik, népszerűsége csökken, és még mindig azokat érdekli leginkább, akik több mint 10 éve is követték már a sportot. Valójában a középkorúak a legnagyobb rajongók, a fiatalokat nem érinti meg a Forma-1.

Ezekkel a kocsikkal viszont kizárt, hogy legalább követni ne kezdenék el, utána persze, ha a nagydíjak unalmasak lennének, már csak a látvány nem adná el az F1-et. De mindenképp jó ugródeszka lenne az új generáció megnyerésére.