Kezd kiderülni, kiért tartja meg Räikkönent a Ferrari

2015.11.19. 10:29

Nemrég írtunk róla, hogy keressük az igazi Kimi Räikkönent, mert akit az utóbbi hónapokban hétről hétre ütközni láttunk, nem lehet az, aki anno bajnok lett, és két-három éve egy közepes Lotust tornászott fel a dobogó tetejére.

A hétvégén Brazíliában már legalább végigment, de a negyedik helyen a fél perc hátrány csapattársához, Sebastian Vettelhez képest újra nem túl bizalomgerjesztő. Azt is írtuk, jelenlegi formája alapján biztosan nem tartaná meg a Ferrari 2016-ra, ha nem írt volna vele már alá még a nyáron.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök viszont rávilágított, miért is lehet olyan fontos a Ferrarinak a finn. Vettel miatt.

063 495257862
Fotó: Mark Thompson

A menedzser a német beilleszkedéséről beszélt a Motorsport.com-on, elárulta, amikor egy éve megérkezett, kételkedett benne, hogy a csapat az addigi módszereivel képes lesz talpra állni, és gyökeresen meg akarta változtatni a dolgokat. Aztán mégis gyorsan beleszokott az olaszos morálba, mert megértette, hogy nem véletlenül építette azt úgy fel, ahogy, a márka atyja, Enzo Ferrari. És ebben Arrivabene szerint nem kis érdeme volt Räikkönennek.

„A legfontosabb, hogy Seb nagyon jóban van Kimivel. A legszebb, hogy bár ő (Kimi) már jól beépült az istállóba, nem határolta el magát a csapattársától. Austinba együtt is utaztak, többször megtették már ezt. A brífingeken gyakran megosztják az információikat a kocsiról, ami nagy segítség."

Vagyis Arrivabene szavaiból egyértelmű, hogy ő

Vettel sikerét a Ferrarinál nem kis mértékben annak tulajdonítja, hogy Räikkönen befogadta, segített neki beilleszkedni, és folyamatosan támogatja.
 
 

Vagyis, ha nem is teljesít annyira jól, Vettel szuper formájában nagy része van, a német idei három futamgyőzelme valószínűleg nem jött volna össze, ha nincs harmóniában a csapattal.

Lehet, hogy ez már csak belemagyarázás, de ezzel arra is utalhatott Arrivabene, hogy miért nem Alonsót tartotta meg idénre, hanem Räikkönent: a spanyol mellett biztosan nem virított volna ekkorát Vettel, mert ő megpróbálta volna ellehetetleníteni a csapattársát, ahogy próbálta az összes helyen, ahol nyerni volt esélye.

Még mielőtt Alonsót elítélnénk: 

az összes többi pilóta is ezt próbálta volna tenni egy újonnan érkezettel. Kivéve Räikkönent.

Egyrészt neki ugyanolyan pocsék szezonja volt tavaly, mint Vettelnek, így valamilyen szinten sorstársak, átérezte a német szenvedését, ám ennél sokkal fontosabb, hogy kedveli Vettelt, évek óta a legjobb haverja az F1-ben, sőt valószínűleg az egyetlen haverja.

Már korábban is együtt edzettek, amikor még nem voltak csapattársak. Rengeteget lehetett őket látni dumálni és nevetni.  A Ferrarinál csak erősödött a barátságuk, ez a remek légkör nélkülözhetetlen volt a négyszeres bajnok sikeréhez.