Vicc, butaság, hülyeség, röhögnek rajtunk az emberek

2016.07.26. 08:07

Kiakadt három csapat és több versenyző is a hétvégi, hungaroringi szabálymizérián, amikor a felügyelők az előírásokat szerintük értelmetlenül, vagy feleslegesen alkalmazták.

  • Jenson Button és az RBR-csapatfőnök a rádiós szabályok betartatását kritizálta,
  • Kimi Raikkönen azt, hogy nem büntették Max Verstappent,
  • Illetve azt is, hogy az időmérő után követhetetlenül alkalmazták a 107 százalékos szabályt,
  • Vettel az állandó verseny közbeni büntetgetést.

Jenson Button felháborodása volt a legegyértelműbb: beesett a fékpedál a kocsijában pár körrel a start után, mire a csapat gyorsan elmondta neki a rádión, hogy mi a teendő, majd behívta a depóba, ahogy azt az új előírások megkövetelik. Ennek ellenére pár kör múlva áthajtásos büntetést kapott.

"Abszolút megértem, hogy a pilóták miért ne kapjanak információt ahhoz, hogy hogyan vezessék az autót. Támogatom, tényleg, oldjuk meg mi a dolgokat. De ha a biztonságunk van veszélyben, nem büntetniük kellene a megoldásáért. Mert ha beesik a fékpedál, az szerintem biztonsági kérdés. Vicc az egész, dicsérniük kellett volna, nem büntetni. Messze van még, hogy újra jó legyen ez a sportág" - mondta a McLaren-versenyző.

Chris Horner Red Bull-főnök is Button miatt szólalt meg.

"Józan szabályok kellenének, de az F1-ben a józan ész valószínűleg nem létezik. Ott van Jenson Button mostani esete. Túlszabályozott és érthetetlen, főleg a drukkereknek. Egyszerűség kellene, hogy a mindennapi néző be tudjon kapcsolódni, és felvegye a fonalat."

Raikkönen és Vettel, a két Ferrari-pilóta
Raikkönen és Vettel, a két Ferrari-pilóta

Raikkönen Verstappenen még túl is tette magát, a rajtsorrend kialakításán szánakozott.

"Vicc ez a szabályozás, mint a 107 százalék szombatról, amit kétféleképpen alkalmaztak egyetlen időmérőn belül. Meg tudnák magyarázni, hogy megy ez? Úgy tűnik, ez már része itt a játéknak, de ezen változtatni kéne. Rosszul veszi ki magát, főleg a kívülállóknak, és igazságtalan is. Hülyeség az egész."

Vettel nem mondta ki, de nem bánta, hogy Verstappent nem büntették, amikor Raikkönen hátulról beleütközött, a német szerint is káros az állandó osztogatás.

"Butaság az egész büntetgetés és a komplikált szabályrendszer. Az emberek röhögnek rajtunk, változtatni kéne ezen" - sürgetett reformokat a ferraris.