Ross Brawn miatt kellett kitenni Ecclestone-t, kiderült az ok is

2017.04.22. 09:43

Bernie Ecclestone Bahreinben hosszú interjút adott az Autosportnak, amiben több meglepő kijelentés is elhangzott, leginkább az, hogy Ross Brawn csapata csalással nyerte meg a világbajnokságot 2009-ben.

Azért nyert, mert csalt

- ezt kerek perec kimondta Ecclestone, persze utána árnyalta a szavait, hogy ezt inkább mások gondolják, és hogy csak kihasználta a szabályokat, amit ő és az FIA-elnök engedélyezett neki.

Lényeg a lényeg, innen jutott el a kérdező, Dieter Rencken addig, hogy Ecclestone-ből kibukott:

Ha én maradok, nem vállalja a munkát. Ez benne van a szerződésében.

Ezt Brawnról állította Ecclestone, azaz, hogy nem fogadta volna el az új F1-tulaj sportvezetői posztját a volt Ferrari-igazgató, ha őt nem tették volna ki a vezetésből. A 86 évesnek év elején köszönték meg a munkát, mintegy 45 év után.

Ecclestone és Brawn
Ecclestone és Brawn

A helyére három ember került, Chase Carey általános menedzser, Sean Bratches marketingmenedzser és Brawn, akinek a sportszakmai rész a feladata.

Az F1Racing hamarosan megjelenő új számában Brawn-interjú lesz, amiből kiderül, hogy a mérnökzseni a kérdéskör egy részét tagadja, de a lényeget nem.

Nem, nem igaz, (hogy benne lenne a szerződésemben), de nem tudnék Bernie-vel dolgozni. Ilyen feltételt sosem állítottam.


Brawn három év után tért vissza az F1-be, és folyamatosan hangoztatja, mennyire fontos, hogy ne a közeli, hanem a távoli jövőbe tekintsenek. Ez lett volna a fő problémája Ecclestone-nal.

Nagyon szórakoztató lett volna vele dolgozni. Nem lett volna lehetetlen, de Bernie a maga módján intézte az ügyeit, igen hatásosan. Sosem voltak partnerei, pláne nem az üzletben, csak segítői, és az én filozófiám és gondolkodásom nem igazán egyezett volna Berniével. Bernie reagált a dolgokra, én pont ellenkezőleg, hosszú távra akarok tervezni. Bernie híres mondása volt, ne tervezz hosszú távra, ki tudja, mi történik addig

- ez az, amivel Brawn egyáltalán nem tud azonosulni.

Tehát kijelenthető, hogy Bernie Ecclestone azért nem maradhatott a Forma-1-ben, mert Ross Brawn érkezett. Összerakható az is, miért kínáltak először szóban Ecclestone-nak hároméves szerződést, még szeptember környékén: valószínűleg Carey-ék még nem tudták, hogy Brawn - akit minden áron akartak - csak akkor jön, ha Ecclestone lép.

Ezért érte Bernie-t kissé váratlanul, amikor idén közölték vele, vége.