Judit
-2 °C
8 °C

Brazília közel a kieséshez

2001.04.26. 13:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Teljes fordulót játszottak a dél-amerikai labdarúgó világbajnoki selejtezősorozatban. Ecuador újabb győzelmének köszönhetően egyre közelebb kerül történelme legnagyobb sikeréhez, míg a brazilok legnagyobb kudarcuk felé menetelnek. Szinte biztosra vehető az argentin csoportgyőzelem, Chile viszont újabb veresége után biztos, hogy nem lesz ott a 2002-es világbajnokságon.
A zóna leggyengébbnek tartott csapat Venezuela, pontot rabolt a jóval esélyesebbnek tartott Kolumbiától, ezzel veszélybe sodorva a drognagyhatalom továbbjutási álmait. A venezuelai gárdának eddig csak egy győzelme volt, összes többi ellenfele legyőzte. A kolumbiaiak csak a 88. percben tudtak egyenlíteni, így legalább az egyik pontot megmentve. Győzelmük esetén azonban megelőzhették volna Brazíliát is...

Ecuador történelmi tettre készül

Ewerthon (Brazília) és Hidalgo (Peru)
fotó: EPA
Ecuador már rég megtette ezt. A selejtezőcsoport meglepetéscsapata, ezúttal Paraguaynak mutatta meg, hogy nem csupán álmaikban szerepel a továbbjutás. Az ecuadoriak győzelmének értékét növeli, hogy a 20. perctől emberhátrányban szerepeltek, majd hat perccel később már gólelőnyben is voltak a vendégek. Innen sikerült győzelemre hozni a találkozót. Így a brazilok után Paraguay is kapitulált a 2810 méterrel a tenger szintje felett található Atahualpa -stadionban.

Chile sorsát egy megpattant szabadrúgás pecsételte meg. Ezzel együtt továbbjutási esélyeik is elszálltak. Már a 12 percben hátrányba kerültek Uruguay ellenében, és hiába támadtak többet ellenfelüknél, nem sikerült még egyenlíteniük sem. Az uruk viszont győzelmükkel életben tartották továbbjutásról szövögetett vágyaikat. Következő ellenfelük a jelenleg gyenge formában lévő Brazília lesz, ki-ki meccsen.

Füttykoncert Brazíliában

A brazilokkal ugyanis még az a szégyen is megeshet, hogy történetük során először nem jutnak be a vb-döntő mezőnyébe. Legutóbbi találkozójukon csak döntetlenre voltak képesek hazai pályán, Peru ellen. Az 50 000 ember gólzáporban reménykedett, majd látva kedvenceik szenvedését, hangos füttykoncertbe kezdett. A selecao szereplésére az sem lehet mentség, hogy nem lépett pályára Rivaldo, Cafu és Roberto Carlos sem. A brazil lapok szerint ez volt Leaonak, a szövetségi kapitánynak a búcsúmeccse...

A csoportot toronymagasan vezető argentinok is csak döntetlenre voltak képesek Bolívia ellen. La Pazban a hazaiak már 3-1-re vezettek a listavezető ellen, a hajrában azonban Hernan Crespo és Juan Sorin három perc alatt kiegyenlített. (Crespo csak nem sokkal a találkozó kezdete előtt érkezett meg a meccs színhelyére.) Batistutáék már kezdhetik keresni a szálláshelyeket Japánban és Koreában.

Eredmények és a csoport állása
A 12. forduló eredményei:
Chile-Uruguay 0-1, Ecuador-Paraguay 2-1, Venezuela-Kolumbia 2-2, Bolívia-Argentína 3-3, Brazília-Peru 1-1

A dél-amerikai selejtezőcsoport állása:
1. Argentína 29 pont
2. Paraguay 23
3. Ecuador 22
4. Brazília 21
5. Kolumbia 19
6. Uruguay 18
7. Peru 12
8. Chile 10 (12-17)
9. Bolívia 10 (8-19)
10. Venezuela 4

Az első négy helyezett indulhat a 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokságon, az ötödiknek, az Óceániai Zóna győztesével kell játszania pótselejtezőt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!