Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Tizenegyesekkel esett ki a BL-ből a Fradi

2001.08.01. 23:37
A hazai gól nélküli döntetlennel zárult BL-selejtező után a Fradinak adtak kevesebb esélyt a spliti visszavágón. A magyar bajnok azonban a második félidőben olykor tetszetősen futballozott, ám helyzeteit nem tudta értékesíteni - Gyepes kapufát lőtt, Pinte ziccerben hibázott -, így a hosszabbításra, majd azt követő tizenegyes rúgásokra maradt a döntés. A horvátok ebben a műfajban jobbnak bizonyultak a mieinknél, így ők mérhetik össze erejüket a spanyol Mallorcával, immáron a 32 közé jutásért, amelynek tétje másfélmillió svájci frank.
Csank: nem volt szerencsénk
A Ferencváros szakvezetője a mérkőzés után így értékelt: Az első félidőben a Hajduk nyújtott jobb teljesítményt, utána azonban fokozatosan ellenfelünk fölé kerekedtünk. Több óriási gólhelyzetet is kihagytunk. A hosszabbítást jobban bírtuk erővel, de nem találtunk be a hazaiak kapujába, a büntetőknél pedig sajnos nem volt szerencsénk.
Hiába fogadkoztak a horvát drukkerek, hogy fizikailag a magyarok fölé kerekednek, különösebb incidens nélkül kezdődött a találkozó. A magyaroknak azonban a hazai publikumon kívül a meleggel is meg kellett küzdenie, és az első játékrészben nem is igazán sikerült alkalmazkodniuk a közel negyven fokos meleghez.

Hatalmas kapufával kezdett a Hajduk

A Split támadott, Carevic kapufája rögtön az elején jelezte: korán döntésre szeretnék vinni a továbbjutást a hazaiak. Ezek után viszont némileg visszavettek az iramból, bár Derenga lövését nagy bravúrral hárította Szűcs. Összességében az első félidő eseménytelen játékot hozott, a horvátok szinte egyetlen tudatos támadást sem vezettek. Ennél sokkal elkeserítőbb volt, hogy a mieink is mindössze egyetlen helyzetecskét dolgoztak ki, ráadásképpen ezt is a hazai védők ügyetlenkedésének köszönhetik. Gera ekkor hosszan adott középre, így az érkező Pinte nem érhette el a labdát.

A középpályán nem sikerült megtartani a labdát, Gera semmit nem mutatott az itthoni meccshez képest, és a többiek sem tudtak hozzátenni a csapatjátékhoz, szinte valamennyiük energiáját lekötötte a védekezés.

Gyepes is - nagyszerű mozdulattal - kapufát lőtt

A második félidőben aztán feltámadt a Fradi. Előbb Lipcsei szabadrúgása okozott izgalmakat, majd Gyepes remek mozdulattal - a kapunak háttal - lőtt kapura, ám a kapufa hárított. A horvátok mezőnyfölényben maradtak ekkor is, de kapura alig-alig jelentettek veszélyt.

A vb-bronzérmes Asanovic beállása sem hozott változást a játékukban, pontosabban annyit igen, hogy sokkal feszültebbek, ingerültebbek lettek a játékosok, hiszen rögtön "kötekedni" támadt kedve a klasszis irányítónak.

Pinte kihagyta a meccslabdát

Erre Pinte válaszként eldönthette volna a továbbjutás kérdését. Gyepes ugratta ugyanis ki - nagyszerű passzal - a szlovák támadót, aki az ötös sarkáig vezethette a labdát, ám ahelyett, hogy laposan lőtt volna, emelt, így Pletikosa hárítani tudott. Nagy, mint később kiderült: sorsdöntő lehetőség volt.

A hosszabbításban is a Fradi volt veszélyesebb, a Split olykor enerváltan játszott, még akkor is, ha az utolsó percekben a kapujához szögezte a Csank-legénységet. Szkukalek bombája volt viszont az utolsó említésre méltó esemény, és - kétszáztíz perc eredménytelen kínlódás után - jöhettek a tizenegyesek.

Arruda rögtön az elsőt elhibázta

A Fradi egyik korábbi nemzetközi kupameccsén a Dinamo Moszkva sikerrel vívta meg a büntetőpárbajt - igaz Pesten -, és ez bizakodásra adhatott okot, noha a múlt - a Diósgyőr évekkel ezelőtt vesztesen távozott ebből a stadionból -, no meg a hazai pálya előnye kétségkívül a Hajduk esélyeit növelte.

11-esek:
Alex M. Arruda jobb sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén védte
Asanovic félmagasan a jobb sarokba helyezett (1-0)
Pinte középre, a léc alá lőtt (1-1)
Srna a jobb sarkot vette célba, Szűcs azonban kiütötte a labdát
Szkukalek a bal sarokba helyezett (1-2)
Carevic a bal sarokba lőtt (2-2)
Lipcsei félmagasan a bal sarokba lőtt (2-3)
Deranja a kapu közepébe bombázott (3-3)
Vén a bal felső sarokba talált (3-4)
Stimac bal sarokra tartó lövésébe Szűcs beleért, de hárítani nem tudott (4-4)
Dragóner gyenge, bal sarokra tartó lövését Pletikosa könnyedén hárította
Musa a jobb sarokba lőtt (5-4)

Már az első körben igazolódott is mindez. A csereként beállt brazil Arruda hibázott. (Kockázatos választás volt az ő jelölése, hiszen technikailag eddig nem győzött meg senkit itthon.) Ezek után a második sorozatban Szűcs hárított, így egyenlő volt az állás. Mi több, Stimacnak 4-3-nál azért kellett ringbe szállnia, hogy egyáltalán folytathassa a Split. Stimac lövésébe ugyan beleért Szűcs, megfogni azonban nem tudta. 4-4, most már aki hibázik, veszít, egyúttal kiesik.

Dragóner nem, Musa belőtte

A középhátvéd Dragóner következett, rajta érezni lehetett a tét nagyságát, és hibázott. És mivel a másik oldalon Musa betalált, így kezdődhetett a horvát ünneplés. A Fradinak pedig a tanulságok levonása. Mert ez a vereség automatikusan azt jelenti, hogy elbúcsúzott a nemzetközi kupasorozattól az Üllői úti társaság, hiszen így még az UEFA kupában sem vívták ki az indulás jogát.

A mérkőzés képét tekintve, a második félidő és a hosszabbítás alapján megérdemelte volna a zöld-fehér társulat a továbbjutást, ám mivel a kapu előtt nem voltak eléggé határozottak, így a Split lehet ott a BL második körében.

Jegyzőkönyv:
Hajduk Split (horvát)-Ferencváros 0-0, 11-esekkel 5-4
Split, 30 ezer néző, V: Erdemir Orhan (török)
Hajduk Split: Pletikosa - Sablic, Stimac, Djolonga (Vejic, 105.) - Musa, Rendulic, Carevic, Deranja, Butorovic (Srma, 65.) - Bosnjak, Bilic (Asanovic, 76.)
Ferencváros: Szűcs - Dragóner - Balog, Hrutka (Gyepes, 60.), Cheregi (Alex M. Arruda, 110.) - Kriston, Lipcsei, Szabó (Vén, 99.), Szkukalek - Gera, Pinte
Sárga lap: Djolonga (24.), Musa (58.), Asanovic (78.), Carevic (86.), illetve Hrutka (57.), Gyepes (87.), Gera (93.), Kriston (94.), Szkukalek (105.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.